2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Növény

Hatalmas károk: a napraforgó és a kukorica a legnagyobb vesztesek

Befejeződött az őszi árpa és a magborsó betakarítása Békés megyében, és a gazdák hamarosan végeznek a repce aratásával is. A legnagyobb problémát jelenleg az aszályos időjárás okozza, amely terméskiesést, és sok betakarítatlan területet hoz magával. A kánikula legnagyobb vesztesei a napraforgó és a kukorica.
 
 

A 20.290 hektáron vetett őszi árpa termésátlaga 4900 kilogramm lett hektáronként. Végeztek több mint 15 ezer hektárnyi repce, vagyis a teljes vetési terület 80 százalékának betakarításával is, ahol hektáronként 2800 kilogrammos termésátlagot regisztráltak. Magborsót 2226 hektáron vetettek, az összes termés pedig 5343 tonna lett - mondta Kozsuch Kornél, a Békés megyei koordinációs bizottság elnöke.

Az őszi búzát csaknem 93 ezer hektáron termesztik, 60 százalékos betakarítási arányt jegyeztek fel, a termésátlag pedig 4800 kilogramm hektáronként.

A felvásárlási árak nem emelkednek, a búza ára 39-42 ezer, az árpa ára 32 ezer forint körül alakul tonnánként, emiatt nagyon alacsony az értékesítési kedv.

A hirtelen jött meleg a kalászosoknál 15-20 százalékos terméskiesést okozott, és a jelenlegi aszály főként a napraforgót és a kukoricát károsítja. Közép-Békésben nagyobb aszály sújtotta területek vannak, emiatt tavaszi árpa esetén több betakarítatlan terület is maradhat - tájékoztatott az elnök.


A tavalyi kukorica ürül a raktárakból, így tárolási kapacitásproblémák nem lesznek. A búza minőségét illetően két véglet figyelhető meg talajtípustól függően, a 16-17 százalékos sikértartalomtól kezdve egészen a 34 százalékig minden előfordul - közölte Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke.

Az aratás kezdetén nagy mennyiségű jég esett, főként az orosházi térségben, a Békés Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályához 81 kárbejelentés érkezett. A jég 400-nál több táblában tett kárt, mintegy 3000 hektáron verte el az őszi árpát és búzát. Ez 30-40 százalékos terméskiesést is okozhat. A múlt heti jégeső egy fél-egy kilométeres sávban kitépte a búzát, amiből így a malmi minőség helyett, csak takarmány lesz. Emellett sérült a napraforgó is, amely így könnyen fertőzést kap és rothadásnak indul - vélekedett Onody Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályának munkatársa.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu