2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Hihetetlen, ami a magyar gabonapiacon zajlik: így változik a búza és a kukorica ára

Elképesztően hiányzik a csapadék a magyar földekről, a szárazság a tavaszi vetések előtti talajelőkészítést is nehezíti, emellett a kijuttatott műtrágya bemosódásához is szükség lenne az esőre. Habár az árnövekedés a gabonakivitel korlátozásának bevezetése ellenére is megmaradt a piacon, némi korrekció figyelhető meg a piacon.
 
 

Óriási a szárazság a földeken, az egész országban hiányzik a csapadék a talajból, ráadásul a kijuttatott műtrágya bemosódásához is szükség lenne az esőre, anélkül ugyanis a tápanyagpótlásra kijuttatott szer nagy részét elfújja a szél - mondta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Hozzátette, a tavaszi vetések előtti talajelőkészítésnek sem kedvez a porzó föld. A szakember kiemelte, a szükséges műtrágyát a gazdák időben be tudták szerezni, nem érkeztek információk piaci hiányról. 

A gabonakivitel korlátozásának bevezetése hatott az árakra is, az árnövekedés ugyan megmaradt, de némi korrekció figyelhető meg a gabonapiacon. A gazdálkodók ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy amióta életbe lépett a kiviteli korlátozás, a belföldi felhasználók nem keresik a kukoricát. Csősz Tibor szerint az exportbejelentési kötelezettség előírása úgy is hatott a piacra, hogy a vevők nem mernek árakat ajánlani az új termésre, a MOSZ-hoz több megyéből jött olyan visszajelzés, hogy teljes mértékben leállt a kereskedés. Az látszik azonban, hogy az exportkorlátozás csak az orosz-ukrán háború miatti extrém áremelkedést gátolta, az emelkedő trend maradt a gabonapiacon. A MOSZ-hoz érkezett információkból - amelyek megkötött üzletek árait mutatják - legalábbis az derül ki, hogy a február 14-ei, tonnánkénti 110 ezer forintos legmagasabb étkezési búzaár után március 11-én már 130 ezer forint volt az árcsúcs, míg kukoricánál 96 ezerről 120 ezerre nőtt a legmagasabb ár.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben