2019. március 26. kedd Emánuel

Hírek - Növény

Idén is megszervezte fajtakísérleteit a VSZT és a GOSZ

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg az idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), illetve a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) az őszi búza és a kukoricafajták posztregisztrációs fajtakísérletét. A kisparcellás kísérleteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi a hatósági fajtakísérleti hálózat állomásain. A szakmai felügyeletet a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosítja.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az őszi búza kísérletben idén összesen 46 fajtát vizsgálnak eltérő termőhelyi adottságok mellett az ország több pontján, így Tordason, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Székkutason, Szarvason, Debrecenben, Gyulatanyán, Jászboldogházán, Iregszemcsén és Mosonmagyaróváron - közölte Polgár Gábor, a VSZT igazgatója. A kísérleti helyszínek az ország különböző termőtájait reprezentálják. Újdonság, hogy a fajták vizsgálatát, kezelését és kiértékelését két éréscsoportra bontva végzik el. A kísérleti parcellák betakarítása után a terméseredmények mellett a fajták beltartalmi értékeit is a vizsgálják.

A vizsgált kukorica fajtákat a módszertani előírások szerint kódszámmal látták el, így a kísérletben a fajták anonimitása miatt kizárható a részrehajló értékelés. A fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára objektív információt adjanak a különböző adottságú területeken termesztett, majd különböző vizsgálatokon kiértékelt fajtákról – tette hozzá Polgár Gábor.

A hibridkukorica-fajtáknál idén a posztregisztrációs kísérletben a FAO 300, 400 és 500 éréscsoportban 34 fajta vesz részt. Az ország tizenegy pontján - Tordason, Jászboldogházán, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Debrecenben, Abaújszántón, Mezőhegyesen, Nyíregyházán, Iregszemcsén, Székkutason, valamint Jánoshalmán - tesztelik a hibrideket. A kísérletek nemcsak a szemtermés eredmények összehasonlítására szorítkoznak, hanem három helyszínen különböző termőhelyi viszonyok mellett elvégzett érésdinamikai vizsgálatra is kiterjednek. A módszertani változtatás eredményeként a fajták egy részénél éréscsoport meghatározást is végeznek.

A kísérletek eredményeiről az év második felében összefoglaló kiadványok készülnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara várhatóan bekapcsolódik a kísérletsorozat szervezésébe, és részt vesz az eredmények alapján létrehozandó ajánlati fajtalista kialakításában is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu