2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Növény

Ilyet még nem láttál: üvegházban termesztenek kukoricát a sivatag közepén

Automatizált üvegházat épített a Bayer, hogy kukoricát termesszen benne. A megközelítőleg 100 millió dolláros (kb. 30 milliárd forintos) üzem a vállalat globális terméktervező központja lesz a kukorica tekintetében. A Bayer az új, csúcstechnológiás és teljesen automatizált okos üvegházát az arizonai Marana közelében avatta fel.
 
 

A Marana Üvegház a maga nemében az első és technológiailag a legfejlettebb ilyen létesítmény a Bayernél. A nagyjából 100 millió dollárból (kb. 30 milliárd forintból) épített üzemet a vállalat globális terméktervező központnak fogja használni, és csak kukoricát fog itt termeszteni, írta meg a Future Farming. Emellett a maranai üzem fog tőkét kovácsolni a szabadalmaztatott vetőmagdarabolás és DNS-elemzés területén elért innovációkból, az előrejelzési technológiából és az adattudományokból.

A Maranában létesített üvegházainkkal a Bayer alapjaiban fogja átformálni a növénynemesítési módszereket, és új mértéket fog beállítani a környezeti fenntarthatóság terén

– mondta Bob Reiter, a Bayer növénytudományi kutatás-fejlesztési részlegének vezetője.

Az üvegházak közel 28 ezer négyzetméternyi termőterülettel fognak rendelkezni, amelyen a tudósok kipróbálhatják a fenntartható termesztéssel kapcsolatos kutatások során felmerülő ötleteket. a sivatagi vízforrások kímélése érdekében az üvegházban újra fel fogják használni a növények öntözéséhez felhasznált vizet, a kukoricaszárak és -levelek 100%-a komposztálva lesz, a kártevők elleni védekezést pedig jótékony rovarokkal tervezi megoldani a Bayer.

A kutatók szerint azzal, hogy az új üvegházat az arizonai sivatagban létesítették az Egyesült Államok kukoricatermesztéssel hagyományosan foglalkozó, középnyugati területei helyett, a kukoricát több meleg és napfény fogja érni, ezáltal képesek lesznek egész évben termeszteni őket, ami akár 3-4 vetést és betakarítást is jelenthet. Azzal pedig, hogy az üvegházak kontrollált környezetébe helyezték a nemesítés, a tudósok sikeresen megakadályozták, hogy a kukorica kedvezőtlen időjárásnak legyen kitéve, ami nagyban lelassítja az eljárást. Az üvegházi termesztés másik nagy előnye, hogy a kutatók tetszésük szerint változtathatják a környezeti körülményeket, amivel különféle éghajlati viszonyokat is szimulálhatnak.

Az innovációra költött minden befektetés egyben a következő generációk fenntarthatóbb mezőgazdaságára költött befektetés, aminek a hatásai messzire mutatnak, tette hozzá Bob Reiter. ennél az egy helyszínnél. A szakember elmondta, hogy a maranai üvegházakban, különféle termesztési környezetben és időjárási minták segítségével kifejlesztett hibridkukoricák a föld minden táján fogják segíteni a termelőket.

(A cikkben felhasznált képek a Bayer tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu