Ez sokat hozhat a konyhára a magyar gazdáknak: nagyot kaszálhat, aki meglépi

Ez sokat hozhat a konyhára a magyar gazdáknak: nagyot kaszálhat, aki meglépi

A magyar agrárium legtöbb problémáját már nem csak a szakmabeliek ismerhetik. Az energiaválság, a klímaváltozás és az infláció mindenki életét megnehezíti, így persze a gazdálkodókét is. Ugyanakkor arról már kevesebb szó esik, hogy mit lehet kezdeni ezekkel az egyre csak növekvő kihívásokkal? Az kétségtelen, hogy senki sincsen könnyű helyzetben, viszont nyitottsággal, szakmaisággal és elhivatottsággal még ezekre is adhatnak választ a termelők és partnereik. Hogy hogyan, az az alábbi cikkünkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legnagyobb problémát a sok egyéb mellett - gondolok itt koronavírusra, ukrán invázióra, különböző meteorológiai helyzetekre stb. - a szabályozási környezetnek a kiszámíthatatlansága jelenti. A szakértelmet és a tudományt előtérbe kell helyezni, ez fontos, hiszen a holnap problémáit a tegnap megoldásaival nem lehet megoldani. Az innovációval haladni kell mind globális szinten, mind Magyarországon. Az érzelemvezérelt döntések helyett az adatalapú döntések meghozatalában kell segíteni a termelőket

- emelte ki Szalkai Gábor, a Bayer Hungária Kft. Közkapcsolati és Fenntarthatósági vezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy a szabályozási környezetben mindenki egyetért azzal, hogy a környezetvédelmi célokat, a termőföldek termőképességének megőrzését, növelését kell megvalósítani. Az EU-ban működik a világ legszigorúbb növényvédőszer engedélyezési rendszere, ahol tiltás helyett a megoldást kell javasolni a kihívásokra.

A Green Deal árnyékában

A Green Deal szintén nem lehet újdonság a gazdálkodók körében, a kérdés inkább az, hogyan fog megvalósulni:

Könnyű arról beszélni, hogy csökkentsük ezt 50%-kal, azt pedig 20%-kal, de, hogy ez egyes régiókra, hatóanyagokra, országokra milyen hatással lesz, és, hogyan lehet kivitelezni, azt még nem lehet pontosan tudni. Az viszont biztos, hogy szükség lesz hozzá hatástanulmányra, valamint környezeti, élelmiszerellátási és gazdasági elemzésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bayer Hungária Kft. Közkapcsolati és Fenntarthatósági vezetője hangsúlyozta azt is, hogy adatalapú döntésekkel, szakszerű növényvédőszer-felhasználással, modern eszközökkel és szakértelemmel valóban lehet csökkentést elérni. Akár a növényvédőszer-felhasználás, akár a gazdasági oldalról nézve, ez egy teljesen racionális döntés. Arra kell odafigyelni, hogy ez ne a termelés, illetve a termésmennyiség -és minőség rovására menjen.

Utat tör az innováció

A szakember kitért arra is, hogy az a mezőgazdasági termelő, gazdálkodó, aki gyakorlatilag a termőföldön hosszú távon rendezkedett be és megtermeli az élelmiszerünket, azt fenntartható módon kell, hogy tegye. Ugyanakkor segítségre van szükség a legújabb innovációk gyakorlati bevezetésében, ez nem vitás. A termelésben egy rossz döntés évekre is kihathat, új technológiákat ezért sem könnyű bevezetni. Ha valaki hagyományosan gondolkozik és gazdálkodik, kihívást jelenthet számára alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez, termelési, termesztési és piaci viszonyokhoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szalkai Gábor, mint fogalmazott, az új technológiák és az adatalapú döntések szépen lassan be fognak épülni a mezőgazdaság, valamint a termelők mindennapjaiba. A fiatalabb generációk persze, némi előnyben vannak, viszont a sokéves, helyi gazdálkodás tapasztalata az „idősebbeknél” van. Ezt együttműködéssel, közös gondolkozással lehet eredményesen kihasználni. Az alkalmazkodás nélkülözhetetlen, de a józan paraszti észre és bölcsességre mindig szükség van és lesz is a termeléshez.

A nemesítés lehet a kulcs?

A nemesítésben óriási potenciál van, ezt kár is lenne vitatni. Ismert a kukorica genetikája, a vállalat szatymazi nemesítő telepéről célozottabban és rövidebb idő alatt tudnak speciális tulajdonságokkal rendelkező, magas terméspotenciálú és minőségű hibrideket biztosítani a magyar és a régiós termelőknek, amelyek a nagyigmándi vetőmagüzemükben kerülnek előállításra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hatalmas lehetőség van a nemesítésben, az innovációban és digitalizációban is. Ezeket kell kihasználni, hiszen a gyakorlatba való bevezetésük több kihívásra adhat rövid távon is mérhető megoldást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02