2020. április 4. szombat Izidor

Hírek - Növény

Itt a válasz: ez a két dolog elképesztően növeli a mezőgazdaság versenyképességét

A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie azt a munkát, amelyet gyümölcs-, zöldség-, gabonatermelőként, állattartóként csak ők tudnak elvégezni. Ki kell vívniuk a megbecsülést, amelyet megérdemelnek. Ez mindannyiunk felelőssége, fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Jászapátiban tartott gazdafórumon.
 
 

Farkas Sándor hangsúlyozta, a következő években azért kell dolgoznia az agrárkormányzatnak, hogy a gazdatársadalom megerősödjön. Ehhez biztonságos, kiszámítható termelési környezet, támogató politika és jövedelmező gazdálkodás szükséges, olvasható az Agrárminisztérium közleményében. A mezőgazdaság utóbbi években tapasztalható fejlődése minderre jó alapul szolgál. A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság élelmiszer-kibocsátása 25 millió ember egészséges, biztonságos élelemmel való ellátására képes. Ehhez képest jelenleg 15 millió embert tudunk ellátni. A teljesítménynöveléshez az állattenyésztési ágazat megerősítése, a digitalizáció elterjedése és az öntözött területek növelése is szükséges.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az agrárágazat magyar gazdaságon belüli szerepének jelentőségét említve Farkas Sándor elmondta: a mezőgazdaság kibocsátása 2019-ben elérte a 2.789 milliárd forintot, ebből a növénytermesztés részesedése 56,7%, az állattenyésztés részesedése 36,3% volt. Az agrárexport értéke 2019. január-november között elérte a 8,7 milliárd eurót, ez 9%-kal magasabb 2018 azonos időszakához képest.

Az ágazat fejlődését és erejét elemezve a miniszterhelyettes kifejtette: a beruházások értéke 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot, ez 15%-kal magasabb a 2018-as év azonos időszakához képest. Évről-évre emelkedik a mezőgazdasági gépek iránti kereslet, 2019. I-III negyedévében 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket a gazdák. Mindez azt mutatja, hogy az ágazatban van fejlődésre való készség és képesség, mondta Farkas Sándor.

A versenyképesség növelése érdekében tett jelentős lépésnek nevezte az öntözésfejlesztést. Mint fogalmazott, az év elején elfogadott törvény meggyorsítja és megkönnyíti az öntözni kívánó gazdák számára az engedélyezési eljárást. A cél, hogy a jelenlegi, alig 100 ezer hektárnyi öntözött terület a következő tíz évben 200 ezerre nőjön. A klímaváltozásra az öntözésfejlesztés mellett az erdősítés gyorsítása is megfelelő válasz. Farkas Sándor arról is beszélt, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy az ország fásított területének aránya 27%-ra emelkedjen.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu