2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Itt az új hibrid, amellyel olcsóbb lehet az üzemanyag

Új kukoricahibridet nemesítettek kifejezetten etanol gyártásához. Az új fajta csökkentheti a bioüzemanyag készítés költségeit és környezeti terhelését, de takarmányként és élelmezési céllal is felhasználható.
 
 

A kukorica a bioetanol gyártásának egyik fő alapanyaga, a környezet védelme szempontjából kulcsfontosságú, hogy előállítása és feldolgozása hatékony legyen. A Syngenta új, Enogen néven forgalmazott kukorica fajtájában a keményítő lebontásához szükséges alfa-amiláz enzim közvetlenül a termésben található, így gyorsabbá válhat az a fermentációt, amelynek révén üzemanyag készül a kukoricából. Megfelelő termesztési és keverési arány esetén az etanolt gyártó üzemeknek a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem lesz szükségük arra, hogy külön a kukoricához adagolják az alfa-amilázt a feldolgozás során.

A cég tájékoztatása szerint az Egyesült Államok ötödik legnagyobb etanolgyártója, a Tharaldson már jelezte: megkezdi az Enogen felhasználását, és további cégek is érdeklődnek a fejlesztés iránt. A Syngenta számításai szerint az új fajta segítségével mintegy 20 százalékkal csökkenthető az előállítás szén-dioxid lábnyoma, ugyanakkor az Enogen a vízfelhasználást 6, az áramfogyasztást 3 százalékkal mérsékelheti. A Syngenta kifejezetten etanolgyártásra ajánlja az új fajtát, amely egyébként tökéletesen megfelel takarmányként és élelmiszercélú felhasználásra is, mindössze a cukortartalma magasabb, mint más változatoké.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!