2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Növény

Itt az új hibrid, amellyel olcsóbb lehet az üzemanyag

Új kukoricahibridet nemesítettek kifejezetten etanol gyártásához. Az új fajta csökkentheti a bioüzemanyag készítés költségeit és környezeti terhelését, de takarmányként és élelmezési céllal is felhasználható.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kukorica a bioetanol gyártásának egyik fő alapanyaga, a környezet védelme szempontjából kulcsfontosságú, hogy előállítása és feldolgozása hatékony legyen. A Syngenta új, Enogen néven forgalmazott kukorica fajtájában a keményítő lebontásához szükséges alfa-amiláz enzim közvetlenül a termésben található, így gyorsabbá válhat az a fermentációt, amelynek révén üzemanyag készül a kukoricából. Megfelelő termesztési és keverési arány esetén az etanolt gyártó üzemeknek a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem lesz szükségük arra, hogy külön a kukoricához adagolják az alfa-amilázt a feldolgozás során.

A cég tájékoztatása szerint az Egyesült Államok ötödik legnagyobb etanolgyártója, a Tharaldson már jelezte: megkezdi az Enogen felhasználását, és további cégek is érdeklődnek a fejlesztés iránt. A Syngenta számításai szerint az új fajta segítségével mintegy 20 százalékkal csökkenthető az előállítás szén-dioxid lábnyoma, ugyanakkor az Enogen a vízfelhasználást 6, az áramfogyasztást 3 százalékkal mérsékelheti. A Syngenta kifejezetten etanolgyártásra ajánlja az új fajtát, amely egyébként tökéletesen megfelel takarmányként és élelmiszercélú felhasználásra is, mindössze a cukortartalma magasabb, mint más változatoké.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu