2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Növény

Kell a fémzárolt vetőmag, ha valaki támogatást akar kapni

Továbbra is kötelező fémzárolt vetőmag használniuk a gazdálkodóknak, ha termeléshez kötött támogatást akarnak igénybe venni. A Vetőmag Szövetség szerint csak a szükséges igazolás módja tartalmaz egyszerűsítést a korábbiakhoz képest.
 
 

Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a továbbszaporításra és árutermesztésre forgalomba kerülő, továbbá minden export és import vetőmagot hivatalosan minősíteni, fémzárolni kell – hangsúlyozta közleményében Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A minősített fémzárolt vetőmag használata kiemelt jogszabályi kötelezettség a zöldségfélékre és takarmánynövényre vonatkozó közvetlen uniós támogatások igénybevételénél.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor felülvizsgálta a minősített szaporítóanyag használatának igazolási lehetőségeit a termeléshez kötött támogatások igénylésekor. A változtatás következtében az igazolás során a „fémzárszám" megfogalmazás helyett a jóval nagyobb eljárási rugalmasságot biztosító „tételazonosító" megnevezés feltüntetésére nyílik mód. A módosítás hatására már a hazai és nemzetközi kereskedelmi forgalomban bevett és széles körben alkalmazott – az egyedi tételek azonosítását lehetővé tevő – számsorok elfogadása is lehetséges – áll a szövetség közleményében.

A változtatásra főként azért volt szükség, mivel az elmúlt években sok nehézséget jelentett a külföldi számlakiállító által igazolásként benyújtott nem magyar nyelvű számlák értelmezése. A nemzetközi vetőmag kereskedelemben a fémzárolt, minősített vetőmagtétel megnevezésére egyszerűen a tétel (lot), egyes zöldségvetőmagoknál pedig a batch szavakat használják. A rendelet módosítás eredményeként az ilyen kategóriában jelölt és megnevezett fémzárolt vetőmagtételeknél emiatt már nem lesz szükség a számlák szakfordítói fordítására, hiszen a rendelet tételesen felsorolja azokat a megnevezéseket, amelyek a tétel azonosítására, ezáltal a fémzárolási számra vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu