2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Növény

Kevesebb a cukorrépa, de jó a minőség

Elkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában, amely idén 10 százalékkal nagyobb területre szerződött cukorrépa termesztésre a gazdákkal, mint tavaly. A terméshozam nem a becslések szerint alakul, a cukorrépa cukortartalma azonban a 16 százalékot is meghaladja.
 
 

A gazdák idén tavasszal 15,5 ezer hektáron vetettek cukorrépát a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyára számára. A terméshozam az előzetes becslések szerint elmarad a minden idők második legjobbjának számító tavalyi 68 tonnás hektáronkénti  termésátlagtól, a cukortartalom azonban magas lesz, és meghaladja a 16 százalékot. A napi átlagos cukorrépa-feldolgozást 7500 tonnára tervezik a kampány négy és fél hónapja során, a betakarított répa 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik a gyárba - mondta Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója.

Jelentős változás, hogy

a cukorrépa-rendtartás megszűnésével megszűnt a cukorrépa minimum ára is, és visszatérnek az európai uniós csatlakozás előtti szisztémához, amikor cukorár alapon állapították meg a cukorrépa árát. Vagyis a cukorrépa ára akkor válik véglegessé, amikor az abból gyártott cukrot értékesítik.

Eltörölték a cukorkvótákat is. A cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt, ma már korlátlanul gyárthat és értékesíthet cukrot a közösség területén és más exportpiacokon is. Ez jó lehetőség lehet, ugyanis erre a piacra olyan franciaországi és németországi termelők is szemet vetettek, akik kapacitásaikat nem tudták teljesen kihasználni - közölte Kovács Gergely.

Az AGRANA csoport
A Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa Közép-Kelet Európa vezető cukorgyártója, az osztrák AGRANA csoport. Az AGRANA világszerte 55 termelőüzemben mintegy 8600 embert foglalkoztat, éves árbevétele 2,6 milliárd euró. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az üzem a keményítő és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója. A csoport gyümölcs divíziója Magyarországon három telephelyen almalé-, meggy- és bodzasűrítményt állít elő.


A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyára az előző évhez képest 10 százalékkal nagyobb területre szerződött cukorrépa-termesztésre a gazdákkal, akik az idén 930 ezer tonna cukorrépát takaríthatnak be.

A cég az elmúlt években növelte kapacitásait. Cukorsilót, cukorraktárat és csomagolóüzemet építtetett, és Magyarország legnagyobb biogáztermelőjévé vált azzal, hogy melléktermékből évente mintegy 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű. A társaság több mint 220 alkalmazottat és beszállítót foglalkoztat, a feldolgozási szezonban pedig további 41 ideiglenes dolgozó munkájára is igényt tart.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu