Kezdetét vette a rajzás: kártevőinvázió fenyegeti a magyar gyümölcsösöket

agrarszektor.hu
A hideg és száraz időjárás eddig a károkozókat is kordában tartotta, de a helyzet percről percre változik. Egyre gyakrabban emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, és a szeszélyesen érkező csapadék kellő páratartalmat is biztosít a fertőzések kialakulásához. A kártevő rovarok egy része már erősen rajzik, és ez a következő hetekben csak fokozódni fog.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyümölcsöskert

Az almamoly és az almalevél-aknázómoly, illetve a szilvamoly rajzása most kezdődik, érdemes figyelni a csapákat, és megkezdeni a védekezést ellenük. Már elemükben vannak viszont a sodrómolyok, akik megkezdték a levelek hálós "bepödrését". Országosan jelentősnek tűnik az áprilisi és a májusi cserebogár idei rajzása, és a keleti gyümölcsmoly is nagy számban repül. A csonthéjasok gyümölcsei hamarosan elérik azt a méretet, hogy tojásrakás céljára vonzzó célponttá váljanak a moly számára. Ugyanez a helyzet a cseresznyével is. Legyünk résen, mert a cseresznyelégy is keresi már a peterakásra alkalmas gyümölcskezdeményeket. A levéltetvek invazív megjelenése csak a következő hetekben várható, de készülni kell rá.

Almamoly hernyói

A szőlő az utóbbi egy hétben úgy fejlődik, mintha "húznák", szinte egyik pillantról a másikra levelesedett ki. Károsítók még nemigen bántják, bár helyenként a tarka szőlőmoly, illetve a levélatka kártetételéről érkeztek hírek.

Mint ahogy az agrárszektor.hu is figyelmeztetett rá, a moníliás és tafrinás fertőzés kialakulását már korábban meg kellett előzni. A védekezés elmaradása esetén már jelentkezhetnek az első tünetek. A tafrinás vesszők eltávolításával mérsékelhetjük az őszibarackot érő károkat. A cserersznye és meggy virágzásakor kedvezett az időjárás a moníliafertőzésnek, amit még ellensúlyozhatunk gombaölő szeres permetezéssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szántó

A száraz időjárásnak köszönhetően eddig nagyon alacsony az észlelt gombakártétel az állományokban, legyen szó lisztharmatról, szeptóriáról, fahéjbarna foltosságról vagy rozsdabetegségekről. A fertőzési nyomás csak melegebb és csapadékosabb időjárás esetén erősödhet. A vetésfehérítő kártétele is a védekezési küszöb alatt marad, a bogarak szintén a melegebb időre várnak. Repcében tovább folyik a rovarkártevők elleni védekezés. A repcefénybogarak nagy számban jelen vannak a táblákban, és a repcebecő-ormányos betelepedése is folyamatos.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02