2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Növény

Ki látott még ilyet: az ország egyik felében kemény tél van, a másikban kitavaszodott

Hatalmas hőmérséklet-különbségek alakultak ki Magyarországon hétfőn, míg délen a 17 fokot mértek, Borsodban helyenként csak 1 fok van. Az óriási eltérés annak köszönhető, hogy a délies áramlás mediterrán eredetű, enyhe levegőt szállít a Kárpát-medencébe, így északi területeket és a nyugat határvidéket kivéve mindenhol 10 fok felett alakul a hőmérséklet. Kedden éri el a csúcspontját a decemberi hőhullám, így hasonló értékekre vagy kicsivel melegebbre is készülhetünk.
 
 

Óriási hőmérséklet-különbségek alakultak ki az ország északi és déli területei között - írja az Időkép. A délies áramlás mediterrán eredetű, enyhe levegőt szállít a Kárpát-medencébe, ami meg is látszik a hőmérsékleti értékeken. Az északi területeket és a nyugat határvidéket kivéve mindenhol 10 fok felett alakul a hőmérséklet, délen több helyen 15-16 fokot mutatnak a hőmérők. Sőt Váralján 17,1 fokos csúcshőmérsékletet mértek. Körülbelül 10-15 fokkal melegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest. Melegrekordról azonban szó sincs, a jelenlegi rekordot az 1989-ben, Kisbéren mért 20 fok tartja.

Forrás: Időkép

A délies szél északra szorította be a nedvességet, ezért itt ködösebb, felhősebb az idő. A hőmérséklet pedig a legtöbb helyen 5 fok alatt alakul, nem egy helyen mindössze 1 fok van. Az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között tehát 16 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki, de a felhős, ködös terület határán, kis területen belül 10 fokos különbségek is előfordultak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu