2021. február 24. szerda Mátyás

Hírek - Növény

Ki nem találnád, miből készítenek műtrágyát a franciák: ez lehet a jövő megoldása

Egy francia rovaralapú állati takarmányokat és műtrágyákat gyártó cég, az Ynsect engedélyt kapott a természetes rovaralapú műtrágyájának, YnFrass-nak a forgalmazására a francia élelmiszeripari, környezetvédelmi és munkahelyi egészségvédelmi hivatalától, az ANSES-től. A Ynsect vezérigazgatója, Antoine Hubert szerint ezzel az ő vállalatuk lett az első a világon, amely ilyen tanúsítványt és forgalmazási engedélyt kapott rovaralapú, teljesen természetes műtrágyára.
 
 

A műtrágya a közönséges lisztbogár ürülékéből készül. A rovarokat gabona-melléktermékekkel táplálják az Ynsect franciaországi Dole-ban található gyárában. Az YnFrass-nak nevezett termék kifejlesztése négy évébe telt a cég kutatás-fejlesztési részlegének. A rovaralapú műtrágyát a Franciaországban hatályos jogszabályok szerint mind a hagyományos, mind az organikus növénytermesztés során fel lehet használni, írta meg a Farmers Guardian.

Amióta az Ynsect négy éve megnyitotta az YnSite-nak nevezett próbaüzemét, a cég azon dolgozott, hogy a Molitor nevű állati takarmány előállítása során képződő melléktermékekkel, nevezetesen az ürülékkel is tudjon valamit kezdeni

– mondta Antoine Humbert.

Az YnFrassban a növények tápanyagigényének megfelelő mértékben, 4-3-2-es arányban található nitrogén, foszfor és kálium, és 85%-os a szervesanyag-tartalma, mondta a cég vezérigazgatója. Ez pedig tökéletesen alkalmas a talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak javítására. A termék 90%-ban száraz, szemcsés, szagtalan és könnyen szállítható formátumban lesz kapható.

A műtrágyát az Ynsect 2018-ban búzán és repcén tesztelte, és búzánál a szerrel nem kezelt területekhez képest 100%-kal volt magasabb a terméshozam. Repcénél a hagyományos nitrogén-foszfor-kálium műtrágyához képest 20%-kal volt jobb a termés az YnFrass-szal kezelt területen. A tesztelést később burgonyán is elvégezték, ahol azt tapasztalták, hogy a műtrágyával nem kezelt földekhez képest 33%-kal jobb volt a termés, ugyanakkor a hagyományos műtrágyákhoz képest nem volt kimutatható javulás a hozamban. A terméket letesztelték különféle zöldségekre is, szőlőre és dísznövényekre is, és az eredmények bíztatóak voltak.

Az YnFrass előreláthatólag 10%-kal lesz drágább a hagyományos műtrágyáknál. Arról, hogy a rovaralapú szer mikor kerülhet európai kereskedelmi forgalomba, egyelőre még nincsenek információk.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu