2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Hírek - Növény

Koronavírus: óriási segítséget kapnak a gazdák a vetés és betakarítás megtervezéséhez

Egyre több ország hoz szabad mozgást korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt. Nem kérdés, hogy ez hatással lesz egyes mezőgazdasági tevékenységekre, az egészségügyi sokkból egy termelésit előrevetítve. Ha a mezőgazdasági teendőket nem végzik el időben, búcsút mondhatunk a betakarításra váró terményeknek vagy épp a vetés marad el, a közeljövő élelmiszerkészleteit veszélyeztetve. Vagyis, az élelmiszertermelés összeomlása végzetes hatással lehet az élelmezésbiztonságra.
 
 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) online térképes eszköze információt szolgáltat a legfontosabb élelmiszer- és mezőgazdasági cikkek vetésének és betakarításának ideális idejéről. A térképes felület közérthetően mutatja meg, hogy a helyi mezőgazdasági-környezeti adottságok alapján mikor esedékesek ezen mezőgazdasági munkák. A termelés és fogyasztás értéke alapján a legfontosabb terményekről informál, többek között a banánról, kölesről, édesburgonyáról, rizsről, paradicsomról vagy a búzáról.

Színkódok közvetítik a FAO javaslatát országok és termények mentén lebontva. A zöld szín azt jelzi, hogy az aratást vagy vetést el kell kezdeni és minél hamarabb befejezni. Ezzel főleg az ideális esetben áprilisra eső tevékenységeknél találkozunk, függetlenül a tevékenység teljes időtartamától. A sárga szín jelentése pedig, hogy érdemes a helyzetet szoros figyelemmel követni a válság alakulásának tükrében, és esetleg felgyorsítani, amennyiben ez lehetséges.

Magyarország esetében sárgára színeződik a térkép a búza és a kukorica betakarítása esetében, illetve a búzánál a vetésnél is. Ezzel szemben a kukorica vetéséhez kapcsolódó ajánlás során zöld színűre vált a térkép.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu