Magyar családi vállalkozás látja el különleges salátákkal a legmenőbb hazai éttermeket

Magyar családi vállalkozás látja el különleges salátákkal a legmenőbb hazai éttermeket

Egy Csongrád megyei családi vállalkozás látja el nemcsak hagyományos, de különleges salátákkal a magyarországi éttermek és szállodák jelentős részét. Sándor Viktória, a Saliverzum Kft. tulajdonosa az agrárszektor.hu-nak elmondta, több mint 30 különböző levélzöldség faj található a repertoárjukban, de ehető virágokat és bébizöldségeket is termesztenek, emellett gyakran kísérleteznek, így került be a kínálatukba a curry, illetve a mizuna is. A szakember lapunknak azt is elárulta, hogyan zajlik pontosan a növénytermesztés a cégüknél, illetve milyen módszerekkel próbálják megoldani a munkaerőhiány okozta problémákat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Csongrád megyei Balástya településen lassan 18 éve foglalkozik baby leaf saláták, ehető virágok és bébizöldségek termesztésével a családi vállalkozásként működő, Saliverzum Kft. - tájékoztatta lapunkat Sándor Viktória, aki elmondta, azelőtt hagyományos zöldségeket termesztettek, de úgy gondolták ideje belekezdeni valami újdonságba, így szép lassan elkezdtek különleges salátákat termelni éttermek számára. A növényeket nem üvegházban, hanem fólia alatt, talajon termesztik, de szabadföldön is termelnek néhány hektáron főleg bébizöldségeket és fűszernövényeket. Növényvédő szereket és műtrágyákat nem használnak, kizárólag szerves trágyával, illetve a növényi maradványok átforgatásával pótolják a tápanyagokat a növények számára. 

Próbálunk rezisztens fajtákat választani a kórokozók ellen, amennyiben ez lehetséges, illetve állandó vetésforgót alkalmazunk, így visszaszorítva a rovarok és kórokozók kártételét

- emelte ki Sándor Viktória. 

Forrás: Saliverzum

A cég főszezonban rengeteg salátafélével és levélzöldséggel foglalkozik, a legközismertebbek és a legnagyobb mennyiségben előállítottak a céklalevél, a mángold, a rukkola, a mizuna, a tépősaláták, a pak choi-ok, valamint a mustárok. A bébizöldségek közül a legnépszerűbbek a bébi cukkinik, a bébi répák, a bébi édeskömény és a bébi céklák. Azzal kapcsolatban, hogy összesen hány fajt termesztenek, a tulajdonos elmondta: 

pár éve próbáltam összeszedni, hogy hány fajnak megfelelő levélzöldség van a repertoárban éves szinten, nos akkor volt körülbelül úgy 30 faj, ami már önmagában is rengeteg, hiszen a legtöbb esetben fajonként és fajtánként eltér a termesztési igényük a növényeknek.

Az, hogy egy-egy fajtát mekkora területen termesztenek teljesen változó, általában attól függ, mekkora rá az igény, illetve önálló termékként kerül értékesítésre, vagy a cég egyik salátakeverékének alkotója. Ez alapján van, amiből majdnem 100 négyzetméteren, és van, amiből csak 20 négyzetméteren vetnek vetési periódusonként.

Forrás: Saliverzum

A Saliverzum döntően éttermeknek, illetve szállodáknak szállít, mindössze egy áruház van, ahol elérhető néhány termékük, de ott is túlnyomóan séfek és szakácsok vásárolnak, de Sándor Viktória hangsúlyozta, a cégüknek pontosan ez volt a célja, hogy a hazai vendéglátóegységeket szolgálják ki termékeikkel. Az éttermek 3 féle mixből választhatnak szinte egész évben, de a legtöbb termékük önálló fajtaként is elérhető különböző kiszerelési méretekben. Azt, hogy milyen faj kerül termesztésbe a cégnél, leginkább az igény, és a növény termeszthetősége határozza meg, az pedig, hogy milyen növényeket tartalmaz a keverék, a levélke több tulajdonságától is függ, ilyen az íz, a textúra, az alak, a szín, az előállítási költség és a "felkapottság" is. A téli időszakban heti egy alkalommal szállítanak, mivel szezonálisan termeszt a cég, márciusban azonban már visszaállnak a heti 2 szállításra, ami körülbelül karácsonyig szokott tartani. A rendelés leadás a szállítás megelőző napon van közvetlenül, így akkor szedik, készítik a növényeket, és másnap szállítják ki. Ez azt jelenti, hogy a termékek a rendelés után 24-28 órán belül az éttermekben vannak - közölte a cég tulajdonosa. 

Sándor Viktória kitért arra is, hogy több különleges faj, illetve fajta is szerepel a kínálatukban, minden évben kipróbálnak valami újdonságot, akár egy új ehető virágot, egy új bébizöldség változatot, vagy egy különleges textúrájú, ízű salátát. Emellett a vágott fűszernövényeknél is folyamatosan keresik az érdekességeket, ilyen például a curry, amit nemrég kezdtek el termeszteni.

Forrás: Saliverzum

Arra is kíváncsiak voltunk, okoz-e problémát a munkaerőhiány a cégnél. A tulajdonos elmondta, a magágyak elkészítése után szinte minden munkafolyamat kézi munkaerőt igényel a növények termesztése során, így lapunk arra is kíváncsi volt, okoz-e problémát a munkaerőhiány a cégnél. Sándor Viktória kiemelte, próbálnak kedvező béreket fizetni, illetve barátságos légkört biztosítani a dolgozók számára. Ugyanakkor habár egy családi vállalkozásról van szó, de szükségük van néhány külsős emberre is. 

 Próbálunk gépesíteni is, de azon a pár hektáron, amennyin termesztünk, nagyon nehéz, másrészről tartunk attól, hogy bizonyos gépek beszerzése a minőség romlásához vezetne

- tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?