2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Növény

Májustól működik az országos jégkár-mérséklő rendszer

Májustól már használható az ország egész területére kiterjedő jégkár-mérséklő rendszer, a Jéger. A biztosítók és az eddig három megyében kiépített kárelhárító eszközök tapasztalatai szerint azonban a hirtelen jött viharok ellen ez sem nyújt teljes körű védelmet, és agrárbiztosítással együtt lenne igazán hatékony.
 
 

Magyarországon négy társaságnál köthető agrárbiztosítás, amely a jégverés okozta károkat is lefedi, májustól azonban működésbe lép az ország egész területére kiterjedő jégkár-mérséklő rendszer, a Jéger. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint az összes mezőgazdasági kár 20 százalékát okozza jégverés. A biztosítói adatok alapján ez azonban így is jelentős, tavaly például csaknem 9 milliárd forintot fizettek ki ilyen jogcímen a gazdálkodóknak. A biztosítók szerint pár évnek el kell telnie, amíg a rendszer hatásosságáról pontos képet lehet majd kialakítani – írja közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Három dunántúli megyében (Somogy, Baranya és Tolna) már régebb óta működik egy 141 talajgenerátorból álló hálózat, amely része lesz az országos rendszernek. A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés adatai szerint harminc év alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben. A biztosítói adatok szerint a kifizetett kártalanítások azonban még így is magasak. A három talajgenerátoros megyében a nyilvántartott kártalanítások csaknem harmadát tették ki a jégkár miatt kifizett összegek tavaly. 

A rendszer elindításával tehát nem szűnik meg minden probléma és nem szűntethető meg a jégeső. A biztosítókhoz érkező visszajelzések szerint egyébként a generátorok működési területén többször tapasztalt jelenség, hogy az apró jégszemek a felhőben sok esetben összetapadnak, és végül mégis nagy jégdarabokként hullanak alá.

A technológia fontos elemét képezik a pontos előrejelzések, mivel a hatékony működéshez a tényleges vihar előtt 2-3 órával már be kell kapcsolni a berendezéseket. A rendszer kiépítői az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) várják annak előrejelzését, hogy mikor kell be-, illetve kikapcsolni a generátorokat. (A több mint ezer eszközből ugyanis csak kétszáz működik majd automatikusan.)

Szakértők szerint a rendszer elsősorban azokban az esetekben bizonyulhat hasznosnak, amikor a viharokat már jóval az érkezésük előtt be lehet mérni. Ám továbbra is gondokat okozhatnak a helyi záporok és zivatarok, ezek ugyanis sokszor olyan hirtelen érkeznek, hogy sokáig még felhő sem jelzi az érkezésüket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu