2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Növény

Már két millió hektáron folyik biogazdálkodás, és nemcsak füvet termelnek

A mezőgazdasági területek 7,5%-án folyik biogazdálkodás és a gazdálkodók 10%-a állt át bióra – közölte az Agence Bio. Nem kevesebb, mint 2 millió (!) hektárról beszélünk. És ami a legcsodálatosabb: a gabonák, olajnövények és zöldségek terén két év alatt 30 százalékos területbővülést hajtottak végre, de a szőlészetek 12 százaléka is átállt már.
 
 

A biogazdálkodás elsősorban az egyre növekvő keresletnek köszönhetően növekszik; 2018-ban két millió hektáron folyt biogazdálkodás Franciaországban. A francia szaksajtóban megjelent cikkek szerint a növekvő számok azt jelentik: fordulóponthoz érkezett a biogazdálkodás. 2020-ra a mezőgazdasági területek 15%-ára szeretnék növelni a biogazdálkodás volumenét – közölte Florent Guhl, az Agence Bio igazgatója. (Az Agence Bio olyan szervezet, amelyik a biogazdálkodást népszerűsíti.)

A gazdálkodók 9,5%-a állt át biogazdálkodásra és az agrárszektor 14%-át foglalkoztatják – közölte a szervezet az éves jelentésében. A 2018-as év rekordnak számít, mert a nagy mennyiségben vetett haszonnövények (például gabona, olajos magvak és szárított zöldségek) gyorsan hozzák be a lemaradásukat ezen a téren. 2017-hez képest 30%-os növekedést regisztráltak ezeknél a növényeknél, ami azt jelenti, hogy a gazdák 513 ezer hektárral nagyobb területet művelnek a biogazdálkodás elvei szerint - írja a Figaro.


A főbb kultúrák 1%-a volt bio 2013-ban, mostanra a 4,3%-a – tette hozzá Guhl. Ahhoz, hogy a biogazdálkodás volumene 2020-ra elérje a 15%-ot, a főbb kultúrák 8%-át kellene biogazdaságban termeszteni. A bor esetében is óriási a növekedés (20% évente), a szőlészetek 12%-a állt át bioborra (94020 hektár összesen) 2018-ban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben