2021. június 16. szerda Jusztin

Hírek - Növény

Megdöbbentő számok: drámaian visszaesett a kereslet a növényvédő szerek iránt

Egy hónap alatt közel a felére esett vissza a rovarölő és gombaölő szerek forgalma Magyarországon, míg a tavalyi évhez képest gombaölők esetében a hatodára, rovarölőknél pedig a felére csökkent. Ez a visszaesés a száraz áprilisnak, és az év elején jellemző kiemelkedően magas felvásárlásoknak tudható be. Műtrágya is sokkal kevesebb fogyott, 2020 májusában az ötödére esett vissza az értékesítés áprilishoz képest.
 
 

2020 májusában a beérkezett adatok alapján a műtrágya értékesítése közel az ötödére esett vissza áprilishoz képest, mivel a tavaszi növények vetése áprilisban nagy valószínűséggel lezajlott - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Ez év májusában mintegy 25 százalékkal kevesebb műtrágya került értékesítésre, mint múlt évben ilyenkor. Ezen belül az egyszerű műtrágyák forgalma alacsonyabb, míg az összetetteké jóval magasabb volt. A vizsgált hónapban ammóniumnitrátból (AN) és mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb. Az értékesített volumen alapján arányuk az 1:5-höz alakult. Az értékesítési árak a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest az egyszerű műtrágyák esetében alig változtak, csak az ammónium-nitrátnál volt csekély (+2,3 százalékos) áremelkedés. 2019 májusához képest az árak a tárgyhónapban jellemzően alacsonyabbak voltak, míg az AN és az NPK 15:15:15-é valamivel magasabbak.

A növényvédő szerek közül mind a három szerkategóriában visszaesett a kereslet, a Pulsar 40 kivételével. Amennyiben a talajfertőtlenítőktől eltekintünk, akkor a rovarölő és gombaölő szerek forgalma a felére, míg a gyomirtóké harmadára esett vissza a tárgyhónapban az előző hónaphoz képest. A korábbi év azonos időszakához képest a vizsgált szerek forgalma gombaölők esetében a hatodára, rovarölőknél a felére, míg gyomirtók esetén a kétharmadára esett vissza. Ez a csökkenés a viszonylag száraz áprilisnak és az elmúlt néhány hónap kiemelkedően magas felvásárlásainak tudható be. Az értékesítési árak az előző hónaphoz képest mérséklődtek egyes rovarölők és gyomirtók kivételével. 2019. év azonos időszakához képest a megfigyelt hónapban a legtöbb termék esetében árnövekedés volt tapasztalható (+1,4–7,8 százalékos), míg a Pictor SC és a Wing-P esetében 4,5 százalékos árcsökkenés.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu