2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Növény

Megőrülnek a szlovákok ezért a magyar gyümölcsért: úgy veszik, mint a cukrot

Jelenleg 15 hektár intenzív almaültetvénnyel rendelkezik a Szobon található Ipoly 2000 Fruct Kft., de további gyümölcsös létesítését tervezik, és 2024-ben már szeretnének 20-21 hektáron almát termeszteni - mondta Orbán József, a cég tulajdonosa, ügyvezetője. Hozzátette, a megtermesztett alma mintegy 70-80 százaléka Szlovákiába kerül, és mindössze a 10-20 százaléka jut belföldre.
 
 

Az Ipoly 2000 Fruct Kft.-t két család alapította 2000-ben, az első, 6 hektáros almaültetvény telepítése már ekkora megvalósult - tájékoztatott Orbán József, aki 2021-ben a Portfolio Agrárdíjak "Az év kertészete" kategória egyik jelöltje volt. Kiemelte, a fejlesztések folyamatosak a kertészetnél, jelenleg 15 hektár intenzív almaültetvénnyel rendelkeznek, amely teljesen jéghálózott, illetve csepegtető öntözéssel van ellátva. A fajták közül a Magyarországon hagyományosnak számító Idared, Golden és Gála a jellemzők a cég kínálatában, de tervezik újabbak bevezetését is. A tulajdonostól megtudtuk, hogy a gyümölcsök körülbelül 70-80 százaléka szlovák exportra kerül, belföldre mindössze a 10-20 százaléka a jut, a maradékot pedig gyümölcsléként értékesítik. 

2019-ben a cég megépítetett egy 500 tonnás hűtőt, a következő években pedig tervezik további 5 hektár gyülmölcsös létesítését. 2022 őszén ebből 2,5 hektár már meg tud valósulni, 2023-24-ben pedig a további 2,5 hektárt szeretnék létrehozni. Így a vállalkozás ekkor már 20-21 hektár környékén fog almát termelni.

Úgy gondoltam ezelőtt 20 éve, hogy a nyugdíjas éveimet szeretném majd ebben a gyümölcsösben eltölteni, és szerettem volna, hogy azok az évek is hasznosan teljenek. Emellett a föld, a természet és a gyümölcstermesztés szeretete az ami engem és a családomat is motivál. Mondhatom azt is, hogy nem szeretünk unatkozni.

A Portfolio Csoport 2021-ben is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az Agrárszektor 2021 Konferencián kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. A 2021-es díjazottakról itt találhatóak bővebb információk:

Címlapkép forrása: Portfolio

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben