2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Monsanto-termékek Bayer-kosztümben

A leverkuseni vállalat igyekszik tompítani a Monsanto nevéhez kötődő negatív előítéleteket, de az amerikai óriás régi, jól bevált termékeiről sem szívesen mondana le. Ilyen a totális gyomirtó hatással bíró glifozát vagy a neonikotinoidos csávázószerek kérdése. A vegyipari vállalat egyelőre nem szólalt meg a génmódosított vetőmagok ügyében, de hamarosan erre is sor kerülhet.
 
 

A német Bayer CropScience vezetője, Dr. Helmut Schramm társadalmi felelőségvállalásról beszélt az amerikai Monsanto átvételekor. A szakember azt hangsúlyozta, hogy a megnövekedett kutatási forrásoknak és a német filozófiának köszönhetően az egyesült cégóriás még inkább képes lesz fenntartható megoldásokat kínálni a mezőgazdaságnak. Ennek egyik jele, hogy a német vállalat odafigyel a fogyasztók véleményére - emelte ki Schramm.

Míg a Monsanto a vetőmagok piacán játszott domináns szerepet, addig a Bayer a kémiai és biológiai növényvédő szerek piacán, így Schramm elsőként ezekkel kapcsolatban fejtette ki a véleményét. Visszautasította azt a feltételezést, hogy a két cég fúziójával csökkenne a piacon az innovációs kedv.

"A két vállalat egyesülésével immár évi 2,4 milliárd euró állhat a kutatás-fejlesztés rendelkezésére, miközben 8000 kutatónak adunk 35 kísérleti állomáson munkát"

- hangsúlyozta a cégvezető. Ez a tény és a két fókuszterület egyesülése csak még több innovációt fog hozni a piacra, mint azelőtt - vélekedett Schramm. A cégvezető ugyanakkor nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a politika beleszól olyan szakmai kérdésekbe, mint a hatóanyagok engedélyezése.  A tudományosan megalapozott kockázatelemzést egyre inkább felváltja egy elméleti veszélyességi megítélés. A döntéshozók egyre hajlamosabbak civil szervezetekre vagy az "utca emberére" hallgatni, amikor olyan készítmények sorsáról döntenek, mint például a glifozát, ugyanakkor a szakmai vizsgálatok eredményét figyelmen kívül hagyják - mutatott rá Schramm. Ez a fajta populista szemlélet a tudomány minden pontján veszélyt jelent, aminek a hétköznapi életben meglesznek a maga következményei - ez volt a cégvezető mondandójának lényege, noha a németektől megszokott módon politikailag korrektebb mázba csomagolta az üzenetet.

Schramm szerint például annak, hogy az Európai Unió Bíróság megerősítette a neonikotinoidos csávázás tilalmát, drasztikus hatása lesz a közösség cukortermelésére. A cukorrépatermelést ugyanis éppen annyira akadályozzák a földibolhák, ahogyan a repcéét is. Schramm a hatóságok szemére vetette, hogy az engedélyezési eljárások rendkívül lelassultak, ezért a hatékony csávázószerek csak lassan jelennek meg a piacon, ami korlátozza a gazdák választási alternatíváit. (Idén ősszel már alkalmazható nálunk a Lumiposa a repce csávázására. A készítmény drágább és szűkebb hatásspektrumú, mint elődei - agrárszektor.hu.) A megfelelő csávázószer hiánya pedig a permetezést fokozza, ami egyáltalán nem javít a  környezet állapotán - összegez a Bayer elöljárója.

A topagrar.com-on megjelent interjúban egy szó sem esik a vetőmagokról, holott érdekes lenne tudni, mi a szándéka a génmódosított termékekkel a német cégnek. Nyilván továbbra is forgalmazzák ezeket azokban a térségekben, ahol erre mód nyílik. Tekintve, hogy Európában elindult egy lassú változás a génsebészet elfogadására, ez kedvező pozíciót nyithat a német cég számára.

A hatalmas kutatási tapasztalat és anyagi potenciál birtokában feltehetően a Bayer lesz először abban a helyzetben, hogy az unióban elfogadott génszerkesztés eszköztárával élni tudjon.
Vorteile für die Landwirtschaft und die Gesellschaft verspricht sich der Geschäftsführer von Bayer CropScience Deutschland, Dr. Helmut Schramm, von der Übernahme von Monsanto durch Bayer. Der Leverkusener Konzern werde künftig noch besser in der Lage sein, seinen Kunden weltweit nachhaltige Lösungen für die ressourcenschonende Erzeugung von Nahrungsmitteln anzubieten, erklärte Schramm am vergangenen Mittwoch auf den Feldtagen in Bernburg.

Topagrar.com - Lesen Sie mehr auf: https://www.topagrar.com/news/Acker-Agrarwetter-Ackernews-Monsanto-Uebernahme-hat-Vorteile-fuer-Landwirtschaft-und-Gesellschaft-9259049.html

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu