2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Növény

Nagy hó és hideg lenne jó a pockok ellen

Húsz-harminc centiméteres hótakaró és egy héten át tartó mínusz 15 fokos hideg segíthetne abban, hogy csökkenjen a mezei pockok száma. Az enyhe tél ugyanis kedvez a rágcsálóknak (is), amint ezt már a tavalyi téli időszak is igazolta. Az előrejelzések szerint a következő napokban többször csökken jóval fagypont alá a hőmérséklet, de a jelentős lehűlés nem lesz tartós és egyelőre a növényeket védő hótakaró is hiányzik.
 
 

Ha nem fordul hidegebbre az időjárás, a pockok tavasztól újra komoly gondokat okozhatnak – jelentette ki egy agrárfórumon Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A rágcsálók állományának további csökkenése érdekében 20-30 centiméteres hótakaró és egy héten át tartó mínusz 15 Celsius fokos hőmérséklet lenne ideális – tette hozzá.

Az idei enyhébb tél kedvez a rágcsálóknak, hasonlóan a tavalyihoz, amely után sok helyen pocokinvázió lepte el a szántóföldeket. Az FM ugyanakkor egyelőre biztatónak tartja az idei mezőgazdasági kilátásokat, mivel az őszi vetések állapota kedvező, 55-60 százalékban pedig kimondottan jó.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu