Nincs megállás a földeken: most kell gondoskodni a jövő évi termés védelméről

Nincs megállás a földeken: most kell gondoskodni a jövő évi termés védelméről

agrarszektor.hu
Augusztus utolsó hetében egy afrikai eredetű forró légáramlat határozta meg a Kárpát-medence időjárását. A nappali hőmérséklet általában 30 Celsius fok feletti értékeket produkált, és éjszaka sem csökkent 20 fok alá. A hónap utolsó napján és szeptember első napján az országba betörő hidegfront kisöpörte a hőséget, bőséges csapadékot is okozva egyúttal. A lehullott eső viszont egyszerre lehet áldás és átok, figyelmeztetett növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lehullott eső elősegíti az őszi káposztarepce talaj előkészítési- és vetési munkáit, viszont gátolja a napraforgó betakarítást megelőző lombszárítást. A nyári betakarítású növények tarlóápolási munkáiban országszerte igen jelentős a lemaradás, gyomosak az árvakelések, sok rajtuk a betegség és a kártevő, valamint kiváló tojásrakó hely a mezőgazdaságilag is fontos bagolylepke fajok számára, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Közvetlenül a vetés kezdete előtt a repce tarlókon változatlanul erős a különböző bolhafajok és a repcedarázs álhernyó-fertőzöttség. Mindez veszélyezteti a fővetésű repce állományokat, tehát növényvédelmi szempontból is fontos lenne az árvakelések mielőbbi felszámolása. A napraforgó-állományok jó része már betakarításra vár, elvégezték a területek deszikkálását. A védekezéseknek köszönhetően a betegségek okozta terméskiesés nem lesz jelentős mértékű. A legnagyobb károkat idén elsősorban az alternária, a szklerotínia és a diaporte okozta, míg a makrofominás szárfertőzés ebben az évben kisebb jelentőségű volt.

A kukorica érése már a nyugati tájegységekben is felgyorsult, noha a felsőbb levelek még zöldek, de a csuhélevelek már száradnak. Sülevényes foltokon az alsó levelek leszáradtak. A fény- és feromoncsapdák még fogják a kukoricamoly imágókat, de számuk már csökkenő tendenciát mutatnak. A szárfertőzöttség országszerte jelentős mértékű, erről tanúskodik, hogy a szártörés nagysága már most több százalékot tesz ki, valamint a csőfertőzés mértéke is növekedett az utóbbi időszakban. A korábbi esőzések után a megrágott csővégeken, vagy pedig a kukoricamoly rágás nyomán, a szárakon is megjelent a fuzáriumos cső- és szárfertőzés. Az utóbbi napok esőzései minden bizonnyal növelni fogják a megbetegedést. Az amerikai kukoricabogár imágók még most is rajzanak és táplálkoznak, a bogarak száma főként a monokultúrás táblákon jelentős. A nyugati tájegységekben ezeken a területeken a kombinált csapdák heti fogása tág határértékkel, de 450-580 db között mozog. A hosszú rajzási periódus, a tojásrakásra kedvező időjárás és talajviszonyok előrevetítik ezeken a táblákon a jövő évi magas lárvafertőzöttséget. Mindezek mellett a gyapottok-bagolylepke rajzása és a lárvák kártétele a kukoricán folyamatos, de más növényeket is érint a különböző fejlettségű hernyók rágása. A károsítás nem kíméli a szabadföldi paradicsom, a fűszer- és étkezési paprika és a zöldbab másodvetéseket sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02