Nyári fagy Magyarországon? Ezen a helyen nem szokatan a nulla fok júliusban sem

Nyári fagy Magyarországon? Ezen a helyen nem szokatan a nulla fok júliusban sem

MTI
Nem szokatlan a nyári fagy a Bükk-fennsíkon, a bükki töbrök mélyén - közölte Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI megkeresésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Időkép hétfőn írt arról, hogy 0 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalra a Bükk-fennsíkon. Megjegyezték, hogy az egy különleges mikroklímájú táj 755 méteres tengerszint feletti magasságban, így a környezetéhez képest jelentősebb hőmérséklet-eltérés is ki tud alakulni. Hajnali 4 óra 23 perckor mínusz 0,8 Celsius-fokos minimumhőmérsékletet mértek.

Pátkai Zsolt közölte, hogy bár az Országos Meteorológiai Szolgálatnak nincs ezeken a speciális mikroklímájú helyeken mérőállomása, abszolút reális, hogy hajnalban ott gyengén fagyhatott. A meteorológus ugyanakkor kiemelte, hogy ezek az amatőr meteorológiai mérések nem a Bükk-fennsík klímáját mérik, hanem azon belül a bükki töbrök mélyén vannak elhelyezve. Ezek mészkőoldódás során keletkezett mélyedések, amelyeknek szélsőséges a hőmérsékleti klímájuk.

A szakember azt írta, hogy a mínusz 0,8 Celsius-fokos hőmérséklet még csak nem is szélsőségesen hideg, hiszen rendszeresen mérnek ott ilyenkor is mínusz 5 Celsius-fok körüli minimumokat. A téli minimumok pedig mínusz 30 fok körül szoktak lenni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta, hogy már vasárnap hajnalra is jelentősen lehűlt a levegő, hétfőn pedig, főként az elmúlt időszakhoz képest, még hűvösebb volt az idő. Országos átlagban 10 Celsius-fok körül alakultak a minimumok, de egy-egy helyen 6 Celsius-fok körüli értékeket is mértek. A legalacsonyabb hőmérséklet Zabarban volt, ott 5,7 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint kedden is lehetnek még 6 fok körüli minimumok, de utána melegebbek lesznek a hajnalok és a nappalok is. A hét közepén 25-30 fok is lehet, de utána ismét mérséklődik kissé a meleg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?