Oda kell figyelni a kertekben: egyre nagyobb számban mozgolódnak a kártevők

Oda kell figyelni a kertekben: egyre nagyobb számban mozgolódnak a kártevők

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak időjárását továbbra is a tartós, egyre súlyosbodó szárazság jellemezte. A nappali hőmérséklet az évszaknak megfelelően általában 15-20 Celsius fok körül mozgott, éjszakánként azonban majdhogynem talajmenti fagyok voltak. Sokat sütött a nap, ami a virágzó növények számára kedvező feltételeket teremtett a beporzáshoz. A szárazság miatt a kórokozók megjelenése és terjedése a lisztharmat gombák kivételével visszafogott volt, viszont egyre több kártevő okoz beavatkozást igénylő problémát, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az almafa lisztharmat most még elsősorban primer fertőzés formájában van jelen, főként az arra érzékeny fajtákon, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A fertőzés a hajtások 2-5%-át érinti, de ez a mérték is elegendő lehet a másodlagos hajtásfertőzés elindításához párás és meleg időjárás esetén. Az almafa levélpirosító levéltetű-fertőzés lecsengőben van, friss fertőzés már nem tapasztalható. Helyette feljövőben van a zöld almafa levéltetű, mely jelenleg a hajtások 2%-án fertőz, illetve már takácsatkák is megfigyelhetőek a levelek mintegy 5%-án. Elhanyagolt és idős gyümölcsösökben látványosan terjed a vértetű, már a fiatal hajtások közelében is észlelhetőek a friss, vattaszerű tünetek a fákon. A fák elvirágzása után azonnal radikális beavatkozás lesz szükséges, máskülönben kezelhetetlenné válik a fertőzés.

A körtefákon most még nincs varasodás-fertőzésre utaló tünet, de helyette szórványosan, főként kiskertekben már látni lehet körterozsdára jellemző tüneteket, és körtelevél gubacsatka levéltüneteket. Rovarok közül a körte levélbolha minden fejlődési alakja megfigyelhető, mellette látványos tüneteket okoz a hajtáshervasztó darázs is.

A csonthéjas gyümölcsű fákon az őszibarack tafrinás levélfodrosodás már nem produkál friss tüneteket, de az erre érzékeny fajtákon 20% körüli a hajtásfertőzés nagysága. A barackmoly okozta hajtáscsúcs elhalás mértéke mintegy 15%-ra tehető. Az őszibarackon, kajszin és szilván a levéltetvek egy hét alatt az szórványos fertőzésből nagy kolóniák alkotta fertőzést idéztek elő a hajtások 2-10%-án. A meggyen a száraz idő ellenére már 1-2%-ban fertőzi a hajtásokat, de csapadék esetén a fertőzés súlyosbodása várható, illetve más csonthéjasokon is megjelenhetnek a betegség tünetei.

A dión a lassú fakadás ellenére helyenként látványos, védekezésre okot adó lombveszteséget okoznak a levélbarkók. Mellettük már várható a szemölcsös- és nemezes gubacsatka első tüneteinek megjelenése.

A szőlőben a tripszekből a sárga ragacsos fogólapok heti fogása 14-16 darab, de az arasznyi hajtásokon már jól láthatók a szőlőben károsító levél- és gubacsatkák tünetei. A feromon csapdák már fogják a tarka szőlőmoly első egyedeit, a 3 naponkénti fogás 8 darab csapdánként.

A fajspecifikus feromon csapdák most legnagyobb tömegben a keleti gyümölcsmoly lepkéit fogják, de növekvő egyedszámban repülnek a csapdákba az almamoly hímjei is. A levélaknázó molyok repülése viszont most csökkenő tendenciát mutat. A májusi cserebogár ivararány kiegyenlítődése megtörtént, itt az ideje a kártevő elleni védekezésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?