2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Növény

Óriásit lehet bukni a hamis vetőmagokkal

Akár teljes termésüket is elveszíthetik azok a gazdák, akik hamisított vetőmagokat használnak. Az is előfordulhat, hogy az illegális tételeket színezékkel vagy ételfestékkel kezelik. Fontos, hogy a gazdák minden esetben számlát és vetőmagminősítő bizonyítványt kérjenek a vásárláskor.
 
 

Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket - hívta fel a figyelmet közleményében Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a továbbszaporításban és árutermesztésben használt, illetve exportra és importra szánt vetőmagokat hivatalosan minősíteni, fémzárolni kell. Minden más értékesítési mód illegális vetőmag-forgalmazásnak minősül.

A vetőmag hamisítások nem csak törvényellenesek, de jelentős károkat is okozhatnak a gazdálkodóknak. A hamisított vetőmagot a piaci árnál olcsóbban kínálják, többnyire gépkocsiból, alkalmi vételként. Az ilyen termékek általában árutermelő területekről betakarított termények, amelyeket alkalmanként színezékkel, ételfestékkel kezelnek. A hibridnövényeknél az úgynevezett visszavetés súlyos termelési nehézségeket, kiegyenlítetlen állományt, jelentős terméscsökkenést idézhet elő.

A minősített fémzárolt vetőmagok használata a zöldségféléknél és a takarmánynövényeknél kiemelt jogszabályi előírás ahhoz, hogy a közvetlen támogatásokat igénybe lehessen venni. A gazdálkodóknak a fémzárolt minősített vetőmag felhasználását a vásárlást igazoló számla másolatával és a hatósági függőcímke, vagy vetőmag minősítő bizonyítvány másolatával kell igazolnia - emelte ki Polgár Gábor.

A Vetőmag Szövetség felhívja a termelők figyelmét arra, hogy vetőmag vásárláskor minden esetben vizsgálják meg a címke tartalmát. Emellett kérjenek olyan számlát, amelyen szerepel a vásárolt tétel fémzárszáma, és igényeljék a vetőmagminősítő bizonyítványt, vagy annak másolatát. Ajánlott megvizsgálni a vetőmag csomagolását és a hatósági címkéket is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu