Régóra várt segítség érkezik a földekre: de nem mindenhol örülhetnek a gazdák

Régóra várt segítség érkezik a földekre: de nem mindenhol örülhetnek a gazdák

agrarszektor.hu
Hazánk északnyugati, északi része az elmúlt hetekben többször is kapott több-kevesebb csapadékot és a talajban van nedvesség, a délkeleti területeken ezzel szemben igen súlyos az aszály. Az előttünk álló napokban egy hidegfront okoz sokfelé záport, zivatart, de nagy valószínűséggel nem kap jelentős esőt az ország egész területe. Ismét a délkeleti részeken kisebb a csapadék esélye, így arrafelé a baj tovább fokozódik az öntözés nélküli szántóföldi kultúrákban. A hőmérséklet visszaesik, kedden már csak 25 fok körüli maximumok várhatók. Szerdától szárazabb levegő érkezik fölénk, sok lesz a napsütés, és melegszik az idő: a hét végére fokozatosan visszatérnek a 30 fokok, mely összességében a gyümölcsök érését segíti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző héten hétfő reggelre hidegfront érkezett, nagy területen zivatarokkal - írja a met.hu. A csapadékhullám azonban csak a keleti országrész északi felét öntözte számottevő esővel, végre jelentős csapadékot kapott az igen száraz Jászság is, viszont a viharsarok ezúttal is kimaradt. A hét többi napján csak néhol alakult ki az országban zápor, zivatar, számottevő csapadék már nem hullott. Aztán vasárnap délután, este újabb kiterjedt zivatarrendszer vonult át az ország fölött délnyugat felől, mely főleg Zalában, a Velencei-tó térségében, Pest, Nógrád, Heves és Borsod megyékben okozott jelentős csapadékot, ezzel együtt helyenként károkozó szélviharokat. A 30 napos csapadékösszegben hatalmas különbségek alakultak ki az országban: a Kisalföldön és Baranyában például helyenként 50 mm-t meghaladó többlet, míg délkeleten ezt meghaladó hiány mutatkozik. A 90 napos anomáliában is megjelenik az északnyugat-délkelet közötti nagy különbség, de az ország döntő része jelentős csapadékhiányban szenved. A talaj nedvességtartalmában is nagyok a különbségek az országrészek között. Az Alföld középső és déli részén például csontszáraz a fölső 50 cm-es, de helyenként a fölső 1 méteres réteg is. A legrosszabb a helyzet a Viharsarokban, ahol május 20. óta alig esett eső.

A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött minden csapadék, ahol esett legalább 5-10 mm. A kukorica számára júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális, egy átlagosan csapadékos június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az augusztus is száraz az ideális helyzethez képest, a növények sokat szenvednek a vízhiánytól. A napraforgó és a kukorica az érés különböző szakaszában jár. A csapadék eloszlásának és az öntözésbeli különbségek hatására nagy különbségek alakultak ki az országrészek, de akár közeli táblák között is a növények állapotában. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kukorica is van. Miskolc térségében a napraforgó aránylag jól néz ki, nincs felsülve, szép tányérokat látni. A kukoricánál vegyesebb a kép, van erősebb szép csöveket hozó, tejes érésben lévő állomány és gyengén fejlett, ritka, alacsony, kis csövű tábla is. Egyébként a kukorica szép zöld, nincs megsárgulva, a talajban viszont hatalmasak a repedések. Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a békés megyei területeken súlyos a probléma.

Az előttünk álló héten előbb egy lehűlés érkezik, majd ismét melegszik az idő. A hét elején egy hidegfront okoz sokfelé az országban záport, zivatart. Ezt követően a héten már csak elszórtan lehet zápor, további nagyobb csapadék már nem valószínű a sok napsütés mellett. A hétfői-keddi csapadék összességében többfelé hozhat 10-20 mm csapadékot területi átlagban, a kialakuló nagyobb zivatarrendszerek sávjaiban. Egyes területek azonban eső nélkül maradhatnak, a kevesebb eső ezúttal is délkeleten valószínű. A talaj nedvességtartalma kedden még sokfelé nőni fog, majd országszerte csökken. Keddre visszaesik a hőmérséklet, a maximumok már csak 25 fok körül alakulnak majd, a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés, a hét végén már 30 fok körüli értékek várhatók. Kedden és szerdán még szeles idő várható, majd a hét további részén többnyire gyenge, mérsékelt légmozgás valószínű.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?