2020. július 7. kedd Apollónia

Hírek - Növény

Rémisztő előrejelzés: óriási pusztítást végezhetnek most ezek a kártevők

A hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig tartott ki, a hidegfront ugyanis véget vetett a kánikulának. Növényvédelmi szempontból a rovarkártevők aktivitása a jellemző, jelentősen felerősödött ugyanis a bagolylepke fajok aktivitása, amely hatalmas károkat okozhat a kertekben. A vetési bagolylepke például egy kevésbé válogatós faj, szinte bármilyen növénnyel beéri, károsításával pedig akár az egészet elpusztíthatja.
 
 

A fény- és feromoncsapdák fogási adatai alapján a fogott fajok listája az ősz közeledtével szűkült, ugyanakkor van amelyik egyedszámban jelentősen erősödött - írja a magyarnovenyorvos.hu. A gyümölcsmolyok közül az almamoly még mindig jelentős egyedszámot produkál. Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok - a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok- aktivitása, ami nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A gyapottok bagolylepke hernyók károsítása jelenleg leginkább a kukoricán (csemege- és takarmány egyaránt) és a szabadföldi zöldségfélék némelyikén szembetűnő. A pritamin- és fűszerpaprika valamint a paradicsom termésének egy része már most kártevővel fertőzött. 

A többi bagolylepke faj, a vetési kivételével főként a káposztaféléken okozhat minőségi és mennyiségi károkat. Kártételük szembetűnő, megfelelő időzítéssel nem lehetetlen feladat a védekezés ellenük. A bagolylepke hernyók kezdetben a külső leveleken táplálkoznak, de a későbbiekben fénykerülővé válnak, ezért berágják magukat a növények belsejébe. Ha erre sor kerül, jelentősen lecsökken a védekezés hatékonysága. A növények erősen viaszos levélzete miatt a permetlébe mindig tegyünk nedvesítő szert. A vetési bagolylepke sok tápnövényű kártevő lévén kevésbé válogatós. Talajszinten károsítva szinte minden növényfajjal beéri. A gyökérnyaki rész megrágásával a teljes növény elpusztulhat. Hernyó alakban telel át, így a fagyok beálltáig veszélyezteti a fiatalabb növényeket. Ha területünket hagyjuk elgyomosodni, fokozott kártétellel kell számolni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu