2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Növény

Rendőrségi engedéllyel léptetnék át a határon az erdélyi idénymunkásokat

Különleges rendőrségi engedéllyel próbálják Magyarországra juttatni egyes hazai zöldség- és gyümölcstermelők azokat az erdélyi idénymunkásokat, akikre szükség lenne az idei betakarítási munkálatokhoz. A munkaerőhöz-jutási esélyeket rontja, hogy a szintén munkaerőhiányos Angliában és Németországban a korábbiaknál sokkal csábítóbb bérezést ajánlanak a mezőgazdasági vendégmunkásoknak.
 
 

A megyei rendőr-főkapitányságoktól igyekeznek különleges hatósági engedélyt kérni a magyar-román határtól távolabb eső zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozások annak érdekében, hogy be tudják léptetni az országba az idei betakarításhoz szükséges erdélyi idénymunkásokat. Az engedélyek megszerzéséhez személyre szóló meghívóleveleket kell bemutatni, és garantálni kell azt is, hogy a vendégmunkások csak a szálláshelyek és a földek között mozoghatnak.

Ágazati becslések szerint a hazai zöldség- és gyümölcstermelők a betakarítási munkálatokhoz általában 25-30 ezer külföldi idénymunkást alkalmaznak, akik zömmel Erdélyből, kisebb részben Kárpátaljáról érkeznek. A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések és határellenőrzések azonban az idei szezonban nehezítik a magyarországi belépést és munkavállalást. Született ugyan egy magyar-román kormánymegállapodás a határon ingázók helyzetének könnyítéséről, de ez csak a határsáv 30 kilométeres körzetében teszi lehetővé a rendszeres átjárást.

A kieső külföldi munkaerőt azért nehéz hirtelen pótolni, mert a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása tapasztalatra van szükség. Ez a jellemző a nemrég befejeződött spárgaszedésre, és még inkább igaz a most kezdődő fóliás szamócaszüretre. Emellett a betakarítás kézimunkát és fáradságot igénylő munka, ezért sokan nem is szívesen vállalkozna erre.

A zöldség- és gyümölcstermelők munkaerőhöz-jutási esélyeit rontja, hogy a jelentős munkaerőhiánnyal küzdő Németország és Anglia olyan béreket ígér a külföldi mezőgazdasági idénymunkásoknak, hogy Erdélyben is sokan inkább oda köteleznék el magukat. Ezért a hazai vállalkozások kényszerűségből azzal is megpróbálkoznak, hogy betanítsák azokat az itthoni munkavállalókat, akik a járvány miatt más ágazatokban átmenetileg vagy végleg munkanélkülivé váltak.

Az Európai Unió a napokban a járvány miatt gyakorlati útmutatót adott ki annak érdekében, hogy könnyítse a kiemelt fontosságú munkát végzők mozgását a tagállamok között. Eszerint az Európai Bizottság támogatja a tagállamokat abban, hogy összehangolt szabályozással biztosíthassák a zökkenőmentes határátlépéseket olyan kritikusnak számító ágazatokban, mint amilyen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu