2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Növény

Szűkülő finanszírozási lehetőségek

A magyar vállalatok számára a legjelentősebb problémát a finanszírozási lehetőségek szűkülése jelenti - közölte az idei év első felében, a magyarországi vállalatvezetők körében végzett felmérésének eredményeit a Roland Berger stratégiai tanácsadó.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Schannen Frigyes, a Roland Berger Stratégiai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyarországi vállalatvezetők számára az idén a vállalati stratégia kiigazítása, illetve a likviditáskezelés a legfontosabb feladat. A tanácsadó cég felmérése szerint Magyarországon jelentősen, az egy évvel korábbi 18 százalékról 27 százalékra nőtt azon vállalatvezetők aránya, akik kritikusnak, vagy nagyon kritikusnak ítélik cégük likviditási helyzetét. Ez az arány a kelet-közép-európai térségben 14 százalékról 19 százalékra, míg Dél-Európában 25 százalékról 40 százalékra nőtt. A válaszadó magyarországi vállalatvezetők 73 százaléka látta úgy, hogy versenytársaihoz képest jól felkészült a világgazdasági helyzet esetleges romlására vagy egy kiújuló hitelválságra. Ez az arány Európa egészében 57 százalék.

Európa egészében a 600 megkérdezett vállalati vezető 62 százaléka látta úgy, hogy a gazdaság visszaesésével kell számolni országukban és recesszió következhet. A felmérés szerint az európai vállalatvezetők átlagosan 2012 negyedik negyedévére teszik a válság mélypontját. A magyarországi vállalatok későbbre, 2013 első negyedévére tették ezt az időpontot. A felmérés szerint optimistábbak voltak a magyar vállalati vezetők európai és régiós társaiknál az euróövezet fennmaradását illetően. Míg Magyarországon a válaszadó vállalatvezetők 78 százaléka nem fél az euró összeomlásától, ez az arány a kelet-közép-európai térségben 52 százalék, Észak-Európában 44 százalék, Dél-Európában pedig 36 százalék. Schannen Frigyes, a vállalati vezetők viselkedéséről szólva elmondta: az euróövezeti válság miatti aggodalmak egyfajta öngerjesztő folyamatként fogják vissza a gazdasági növekedést. "Másképp tervezem, visszafogom ugyanis beruházásaimat, ha recesszióra számítok", de az ilyen magatartás hatással van a gazdasági kibocsátásra is - fogalmazott a tanácsadó.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu