2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Növény

Több száz paprikafajtát termesztenek ebben a magyarországi fóliasátorban

Paprika nyílt napot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya Monorierdőn. Az osztály több fajtaregisztrációs vizsgálatot végez, s idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították.
 
 

Szeptember 15-én, Monorierdőn, a Nébih Fajtakitermesztő Állomásán tartotta nyílt napját a Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya az érdekelt paprikabejelentők, illetve -nemesítők részére. A fóliablokkban összesen 210 paprika fajta került kísérletbe, melyből a fajtajelöltek száma 89 volt, írta meg a NAK.

A bejelentők megnézhették saját fajtáikat, a vizsgálat során esetlegesen felmerült problémákat megbeszélhették a témavezetővel a növényállomány mellett. A bejelentések elsősorban hazai, kisebb részben külföldi bejelentőktől érkeztek. Évről évre nagyszámú paprikafajtát vizsgálnak a cseh társintézmény részére, kisebb számban pedig osztrák kérésre is.

A bejelentések célja többnyire a fajtaregisztráció. Az új fajták a kétéves, úgynevezett DUS vizsgálat (megkülönböztethetőség, egyöntetűség, állandóság vizsgálata) és a fajtaleírás elkészülte után kerülnek fel a Nemzeti Fajtajegyzékre, majd a közös európai fajtalistára. A Nébih számos zöldségfajra, így paprikára is akkreditált, így a CPVO (Európai Növényfajta Hivatal) a vizsgálatok eredményét európai uniós fajtaoltalomra is elfogadja.

A Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya több más zöldségfaj fajtaregisztrációs, illetve fajtaoltalmi vizsgálatát is végzi a tordasi fajtakísérleti állomáson. Nagyszámú bejelentést vizsgáltak idén pl. tökfélékből, padlizsánból, görög- és sárgadinnyéből, zöldborsóból, csemege- és pattogatni való kukoricából, uborkából és vöröshagymából is. A legnagyobb fajtaszámmal a paradicsom DUS kísérlet került beállításra. Ebben az évben összesen 249 paradicsom- és paradicsomalany-fajtát vizsgáltak. A növényállományban, illetve a leszedett mintákon megfigyelt és mért tulajdonságok mellett a fajtaleírások több faj (pl. paprika, paradicsom, sárgadinnye, borsó) esetében rezisztenciatesztekkel is kiegészülnek. Ezeket a teszteket az osztály munkatársai külső, illetve a hivatalon belüli szakértők bevonásával a környező országok társhatóságai részére is végzik.

Az idén a NAK felkérésére a fajtaregisztráció feltételeként szolgáló DUS kísérlet mellett a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították. Az üzemi technológiát modellezve kerültek be a vetőmag-forgalmazó cégek hazánkban forgalmazott hagyma fajtái kisparcellán, négy ismétlésben, azzal a céllal, hogy független, cégsemleges kísérletben objektív összehasonlításra adjanak lehetőséget. Az érintett fajták betakarítása megtörtént, a kísérlet 2021. márciusában végződik, tárolási és beltartalmi értékvizsgálatokkal kiegészülve.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben