2017. október 21. szombat Orsolya

Hírek - Növénytermesztés

A szamóca árát is felverte a fagy

Várhatóan 30 százalékkal kevesebb szamóca terem idén Magyarországon a fagyok okozta károk miatt. A hiányzó mennyiséget Spanyolországból és Görögországból hozzuk be, természetesen magasabb áron.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Nagy kárt okozott a szabadföldi szamócaültetvényekben a téli hideg és a tavaszi fagy a legnagyobb termőterületeken – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ennek ellenére kisebb mennyiségben már a napokban megjelenik a szabadföldi szamóca a piacokon, üzletekben. Az úgynevezett hajtatott (üvegházi, fóliás) magyar szamóca – a köznyelvben (földi)epernek hívott gyümölcs – pedig már néhány hete megvásárolható. A vidéki nagybani piacokon jelenleg 1200–1500 forint a szamóca kilónkénti bruttó termelői ára, míg Budapesten 1750 forintért is kínálják a földiepret.

Az országban lévő mintegy 800 hektáros termőterület hozzávetőlegesen fele hajtatás (üvegház vagy fólia). Az évi átlagos szamócatermés 8-10 ezer tonna, ami a szabadföldi viszonyok miatt esztendőnként változó. A fő magyarországi termőterület Bács-Kiskun és Pest megye. Itt terem a belföldről származó szamóca mintegy fele, a két megyében körülbelül 200-200 hektáron. Nagyobb termőterületek vannak még Heves, Somogy, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein is.

A szamócaimport volumene az elmúlt években 3 ezer tonna körül alakult, a főbb partnerek Spanyolország (mintegy 50 százalék) és Görögország (mintegy 25 százalék). A behozatal egész évben folyamatos, de áprilistól májusig érkezik be az áru 70 százaléka. Így összesen a magyar szamócaértékesítés 11-13 ezer tonna között alakul évente – közölte az agrárkamara.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu