2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Piac

Beigazolódtak a jóslatok: nem tette boldoggá az idei aratás a magyar gazdákat

A tavalyinál öt százalékkal kevesebb őszi búzát takarítottak be eddig Tolna megyében, a repcetermés pedig tíz százalékkal maradt el a 2016-os átlagtól. A termelők az aszályos időjárással magyarázzák az idei terméseredményeket.
 
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legutóbbi adatai szerint az őszi búza a 40 420 hektáros termőterület 69 százalékán végzett betakarítás után hektáronként 6,27 tonnás termést hozott, szemben a 2016-os 6,58 tonnás átlaggal. A 11 568 hektáron termesztett repce hozama 3,4 tonna volt hektáronként, ami tíz százalékkal maradt el az elmúlt évi, 3,95 tonnás átlagterméstől.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!   A valamivel több mint 11 ezer hektáron vetett őszi árpából a tavalyihoz hasonló mennyiség, 6,4 tonna termett hektáronként, a tritikálé 2577 hektáros területén közel egytizedével kevesebb, hektáronként 4,6 tonna volt a termés, míg a 428 hektárnyi rozs az előző évinél jobb átlagot, 4,3 tonnát termett.

Az őszi búzát 1000 hektáron termesztő Teveli Mezőgazdasági Zrt. tíz százalékkal kevesebbet, hektáronként 7,2 tonnát takarított be, amelynek kétharmada takarmány- és egyharmada étkezési minőségű.

A kalászos növénynek nem tett jót, hogy május 6-tól 40 napig nem volt csapadék, ugyanakkor a meleg miatt kényszerérés kezdődött, ami miatt alacsonyabb a búza sikér- és fehérjetartalma.

A társaság repceültetvényén nagyobb volt a visszaesés, a tavalyi 4,8 tonna után most 3,2 tonnát takarítottak be hektáronként, amit az aszályos időben zajlott virágzás magyarázhat - mondta Guth István, a zrt. cégvezetője.

A 2800 hektáron gazdálkodó, tolnai Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezet 570 hektáros őszibúza-területén 7,5 tonnás átlaggal arattak idén. Ezzel szemben a 460 hektárnyi repceültetvényen a 2016-os 4,8 tonna helyett 3,8 tonnás termést takarítottak be - mondta Fenyvesi Mihály, a szövetkezet növénytermesztési vezetője.

A hibrid- és fajtabúzát termesztő Naki Mezőgazdasági Zrt. 6,9 tonnás termése 2-3 tonnával maradt el a múlt évi átlagtól. Soltész Gyula vezérigazgató közlése szerint

ez az elmúlt év kedvezőtlen csapadékviszonyai miatt alakult így.

Közel 500 hektáron, a várakozások szerinti átlagosan öt tonna malmi búzát arattak le – tájékoztatott Korpádi Lajos, a nagykónyi Koppánymenti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. Ugyanakkor az átlagnál gyengébb termőhelyi adottságú paksi térségben a Dunaszentgyörgyi Mezőgazdasági Szövetkezet 6,5, a 30 kistermelőt tömörítő Györkönyi Gazdák Mezőgazdasági Szövetkezete pedig 5,6 tonna őszi búzát takarított be.

A gazdálkodók arról számoltak be, hogy takarmánybúzát tonnánként 38-42 ezer forint között lehet értékesíteni, az étkezési búzáért pedig 50 ezer forint körüli árra számítanak. Guth István szerint az olajos növény ára a tavalyi alatt van, mert jelenleg 105 ezer forintot kínálnak tonnájáért, viszont nem is nagyon keresik a vásárlók.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu