2021. szeptember 20. hétfő Friderika

Hírek - Piac

Csökkenti a megújuló energiák támogatását Románia

Az Ernst & Young által pár hónappal ezelőtt „a megújuló energiák kelet-európai Mekkájának” titulált Románia több más országhoz hasonlóan a zöldenergia-támogatások csökkentésére készül az energiaárak drágulásának visszafogása érdekében.
 
 

A kormány figyelmét elsőként az Alro, Románia egyik legjelentősebb alumínium gyártója hívta fel a támogatás okozta visszás helyzetre, miután energiaköltségei az egekbe szöktek. A vállalat ennek következtében csaknem 170 millió lejes veszteséget (~51 millió dollár) könyvelhetett el, miután 172 millió lej értékűre nőtt energiafelhasználása a megemelkedett árak hatására. Az országban már idén is mintegy 10 százalékkal emelkedett az elektromos áram ára, melyből hozzávetőlegesen 4 százalék írható a zöldenergia-támogatások számlájára, a fogyasztók költségei ennek következtében összesen mintegy 500 milló eurót tesznek majd ki várhatóan 2013-ban. A román vezetés felismerte a helyzet tarthatatlanságát, így ígéretet tett a törvénymódosításra az energiaárak további növekedésének letörése érdekében.

Az ország nem mellesleg a térség egyik legerőteljesebben fejlődő megújuló energia piaca, egyelőre semmi akadályát nem látni annak, hogy a zöld alternatívák 2020-ra kitűzött 24 százalékos részesedési arányát ne tudná teljesíteni. Jelenleg mintegy 1600 megawattnyi és 70 megawattnyi napenergia termelése megoldott Romániában, további 1700 megawatt kapacitás kiépítése pedig már jelenleg is zajlik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu