Elkészült a felmérés: így változtatta meg a koronavírus a vásárlási szokásokat

Elkészült a felmérés: így változtatta meg a koronavírus a vásárlási szokásokat

agrarszektor.hu
A koronavírus megjelenése óta a vásárlók igyekeznek kerülni a személyek kontaktusokat, így bevásárlásaik során egyre inkább előnyben részesítik az online beszerzési formákat. A vásárlók egynegyede inkább nem megy semmilyen boltba, kizárólag online rendeli meg a szükséges termékeket, derült ki a Reacty Digital 2020. március 24-e és április 7-e között, a 18-79 éves korosztály megkérdezésével készült online kérdőíves kutatásából.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az internetet használó hazai felnőtt lakosság háromnegyede családtagjának elveszése miatt aggódik, míg 64%-uk a megbetegedéstől tart. A megkérdezettek közel fele (46%) fél, hogy a járványhelyzet miatt elveszítheti munkáját, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán megjelent elemzésben.

A lakosság 25%-a igyekszik online megoldani minden bevásárlást, míg 47%-uk egyáltalán nem tervez élni ezzel a lehetőséggel. Az online élelmiszer-bevásárláson a válaszadók 20%-a egyáltalán nem gondolkodott eddig, azonban a járványhelyzetre való tekintettel inkább ezt a formát választja. Az internetet használó 18-79 éves korosztály 13%-a tervezi, hogy életében először kipróbálja a készétel rendelést, míg 31%-uk már élt korábban is ezzel a lehetőséggel.

A felmérésben részvevők 75%-a szerint biztonságos az online rendelés és szállítás manapság, bár az idősebb korosztály (60+) kissé szkeptikusabb. A külföldi webáruházakban valamivel kevésbé bíznak a válaszadók. Akik vásároltak már valaha külföldről, azoknak az 50%-a most inkább lemond erről a lehetőségről, 33%-ukat viszont nem igazán érdekli, hogy honnan érkezik rendelése. Az összes válaszadó 40%-a biztosan nem fog külföldről vásárolni mostanában, míg további 20% meggondolja ezt a lehetőséget (és valószínűleg inkább nem él vele).

Online vásárlás esetén a válaszadók 50%-a csak olyan webáruházból rendelne, ahol készpénzmentesen lehet fizetni, 33%-uk számára viszont ez a szempont lényegtelen. Az online rendelők 20%-a mindenképpen házhozszállítást fog kérni és további 27% is valószínűleg így tesz majd. A válaszadók bő 25%-a azonban, ha úgy adódik, másféle szállítási módot (is) igénybe vesz majd. A felmérés teljes kiértékelése itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03