Hirtelen előkerült 150 millió tonna kukorica!

agrarszektor.hu
Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szokásos havi becslésével alaposan meglepte a világot. Hirtelen előkerült 150 millió tonna kukorica Kínában. Hogy ez mégsem okozott komolyabb árváltozást, arra is van magyarázat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kínai hivatalos források alapján, amelyek az ország kukoricatermelését és -felhasználását is rögzítik, hirtelen előkerült mintegy 150 millió tonnányi kukoricakészlet, ami felboríthatja az eddigi számításokat. Az adatokat elemezve kiderült, hogy a vetésterületben van az elsődleges változás: az elmúlt 5 évben közel 6 millió hektárral volt minden évben kisebb a számba vett terület, mint a valóságban. Ez 6 t/ha-s átlaghozammal számolva rögtön ad évente mi 30 millió tonna többletet, amivel a felhasználás növekedése nem tartott lépést. Ennek következtében a világ kereslet-kínálati helyzetét és a tendenciákat tükröző számításokat is újra kellene gondolni. Hogy mégsem történt semmi, annak a kínai kukoricaimport alacsony szintje az oka. Évente alig 4-5 millió tonna terményt vásárolnak a nemzetközi piacon, ez nem tudja érdemben megváltoztatni a globális kereslet-kínálatot.

Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! E cikk szerzője, Bidló Gábor terménypiaci szemináriumot tart a rendezvényen, november 29-én. A háromórás képzésen a konferencia résztvevői ingyenesen vehetnek részt. Lehetőség van csak az akadémiára is jelentkezni itt: https://www.prudensceres.hu/agrarszektor-akademia.

Igy nézve az USDA-becslést nem meglepő, hogy a kukoricatermelés idén a második legnagyobb lehet a történelem során 1098,95 millió tonnával. A felhasználás növekedése, amelyet 1132,36 millió tonnára várnak, nem eredményez érdemi készletcsökkenést. A fő exportőrök ellátottságát nézve még emelkedhetnek is a 2018/19-es szezon végére a készletek - igaz nem sokkal, de az eddig 15,5 millió tonnáról 16, 1 millió tonnára. Már korábban is jeleztük, hogy a korábbi globális készletcsökkenés nem érdemi (lásd az ábrát), hiszen az gyakorlatilag csak a kínai készletváltozásból adódott. Most ez még inkább megerősítést nyert: nincs kukoricaínség a világban!

 

A búza adatai alapján sem a szűkösség rajzolódik ki. Az októberi előrejelzéshez képest emelte az USDA a termésmennyiséget, miközben alig változtatott a felhasználásén, így a szezon végi zárókészletet is magasabbra várják most. A globális termelés 733,5 millió tonna lehet még úgy is, hogy Ausztráliában tovább romlott a helyzet. Bár a várható végeredmény 30 millió tonnával maradhat el a 2017/18-as évitől, az előrejelzés szerint a felhasználás nem emelkedik, marad 745 millió tonnás szinten, és ez eredményezi a kiegyenlített, nyugodt piaci helyzetet.

Az európai adatok közül is csak a kukorica harmadik országból történő importja változott: most 21 millió tonnával számolnak, ami 3 millió tonnával több, mint a tavalyi volt. Ez azonban biztosítható lesz: csak Ukrajna 2018/19-ben 27 millió tonna kukoricát exportálhat (tavaly 18,5 millió tonna volt a kivitelük). Látjuk is már a piacokon, hogy az eddigi ukrán export folyamatos, és szinte minden hónapban újabb rekordot ér el. A havi 4,5 millió tonnás kiszállítási teljesítmény már tényként kezelhető.

A becslés ismételten megerősítette, hogy nem látható olyan tényező, ami a közeli időszakban a nyugodt, kiegyenlített piacot felboríthatja, és ebből fakadóan az árak emelkedésének a nemzetközi piacokon nincs túl sok esélye. A kőolaj árának csökkenése, az amerikai-kínai vámvita enyhülése és a dél-amerikai helyzet stabilizálódása inkább az árak csökkenésének irányába hat.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?