2019. augusztus 17. szombat Jácint

Hírek - Piac

Hirtelen előkerült 150 millió tonna kukorica!

Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szokásos havi becslésével alaposan meglepte a világot. Hirtelen előkerült 150 millió tonna kukorica Kínában. Hogy ez mégsem okozott komolyabb árváltozást, arra is van magyarázat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kínai hivatalos források alapján, amelyek az ország kukoricatermelését és -felhasználását is rögzítik, hirtelen előkerült mintegy 150 millió tonnányi kukoricakészlet, ami felboríthatja az eddigi számításokat. Az adatokat elemezve kiderült, hogy a vetésterületben van az elsődleges változás: az elmúlt 5 évben közel 6 millió hektárral volt minden évben kisebb a számba vett terület, mint a valóságban. Ez 6 t/ha-s átlaghozammal számolva rögtön ad évente mi 30 millió tonna többletet, amivel a felhasználás növekedése nem tartott lépést. Ennek következtében a világ kereslet-kínálati helyzetét és a tendenciákat tükröző számításokat is újra kellene gondolni. Hogy mégsem történt semmi, annak a kínai kukoricaimport alacsony szintje az oka. Évente alig 4-5 millió tonna terményt vásárolnak a nemzetközi piacon, ez nem tudja érdemben megváltoztatni a globális kereslet-kínálatot.

Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! E cikk szerzője, Bidló Gábor terménypiaci szemináriumot tart a rendezvényen, november 29-én. A háromórás képzésen a konferencia résztvevői ingyenesen vehetnek részt. Lehetőség van csak az akadémiára is jelentkezni itt: https://www.prudensceres.hu/agrarszektor-akademia.

Igy nézve az USDA-becslést nem meglepő, hogy a kukoricatermelés idén a második legnagyobb lehet a történelem során 1098,95 millió tonnával. A felhasználás növekedése, amelyet 1132,36 millió tonnára várnak, nem eredményez érdemi készletcsökkenést. A fő exportőrök ellátottságát nézve még emelkedhetnek is a 2018/19-es szezon végére a készletek – igaz nem sokkal, de az eddig 15,5 millió tonnáról 16, 1 millió tonnára. Már korábban is jeleztük, hogy a korábbi globális készletcsökkenés nem érdemi (lásd az ábrát), hiszen az gyakorlatilag csak a kínai készletváltozásból adódott. Most ez még inkább megerősítést nyert: nincs kukoricaínség a világban!

 

A búza adatai alapján sem a szűkösség rajzolódik ki. Az októberi előrejelzéshez képest emelte az USDA a termésmennyiséget, miközben alig változtatott a felhasználásén, így a szezon végi zárókészletet is magasabbra várják most. A globális termelés 733,5 millió tonna lehet még úgy is, hogy Ausztráliában tovább romlott a helyzet. Bár a várható végeredmény 30 millió tonnával maradhat el a 2017/18-as évitől, az előrejelzés szerint a felhasználás nem emelkedik, marad 745 millió tonnás szinten, és ez eredményezi a kiegyenlített, nyugodt piaci helyzetet.

Az európai adatok közül is csak a kukorica harmadik országból történő importja változott: most 21 millió tonnával számolnak, ami 3 millió tonnával több, mint a tavalyi volt. Ez azonban biztosítható lesz: csak Ukrajna 2018/19-ben 27 millió tonna kukoricát exportálhat (tavaly 18,5 millió tonna volt a kivitelük). Látjuk is már a piacokon, hogy az eddigi ukrán export folyamatos, és szinte minden hónapban újabb rekordot ér el. A havi 4,5 millió tonnás kiszállítási teljesítmény már tényként kezelhető.

A becslés ismételten megerősítette, hogy nem látható olyan tényező, ami a közeli időszakban a nyugodt, kiegyenlített piacot felboríthatja, és ebből fakadóan az árak emelkedésének a nemzetközi piacokon nincs túl sok esélye. A kőolaj árának csökkenése, az amerikai–kínai vámvita enyhülése és a dél-amerikai helyzet stabilizálódása inkább az árak csökkenésének irányába hat.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu