2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Piac

Hirtelen előkerült 150 millió tonna kukorica!

Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szokásos havi becslésével alaposan meglepte a világot. Hirtelen előkerült 150 millió tonna kukorica Kínában. Hogy ez mégsem okozott komolyabb árváltozást, arra is van magyarázat.
 
 

A kínai hivatalos források alapján, amelyek az ország kukoricatermelését és -felhasználását is rögzítik, hirtelen előkerült mintegy 150 millió tonnányi kukoricakészlet, ami felboríthatja az eddigi számításokat. Az adatokat elemezve kiderült, hogy a vetésterületben van az elsődleges változás: az elmúlt 5 évben közel 6 millió hektárral volt minden évben kisebb a számba vett terület, mint a valóságban. Ez 6 t/ha-s átlaghozammal számolva rögtön ad évente mi 30 millió tonna többletet, amivel a felhasználás növekedése nem tartott lépést. Ennek következtében a világ kereslet-kínálati helyzetét és a tendenciákat tükröző számításokat is újra kellene gondolni. Hogy mégsem történt semmi, annak a kínai kukoricaimport alacsony szintje az oka. Évente alig 4-5 millió tonna terményt vásárolnak a nemzetközi piacon, ez nem tudja érdemben megváltoztatni a globális kereslet-kínálatot.

Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! E cikk szerzője, Bidló Gábor terménypiaci szemináriumot tart a rendezvényen, november 29-én. A háromórás képzésen a konferencia résztvevői ingyenesen vehetnek részt. Lehetőség van csak az akadémiára is jelentkezni itt: https://www.prudensceres.hu/agrarszektor-akademia.

Igy nézve az USDA-becslést nem meglepő, hogy a kukoricatermelés idén a második legnagyobb lehet a történelem során 1098,95 millió tonnával. A felhasználás növekedése, amelyet 1132,36 millió tonnára várnak, nem eredményez érdemi készletcsökkenést. A fő exportőrök ellátottságát nézve még emelkedhetnek is a 2018/19-es szezon végére a készletek – igaz nem sokkal, de az eddig 15,5 millió tonnáról 16, 1 millió tonnára. Már korábban is jeleztük, hogy a korábbi globális készletcsökkenés nem érdemi (lásd az ábrát), hiszen az gyakorlatilag csak a kínai készletváltozásból adódott. Most ez még inkább megerősítést nyert: nincs kukoricaínség a világban!

 

A búza adatai alapján sem a szűkösség rajzolódik ki. Az októberi előrejelzéshez képest emelte az USDA a termésmennyiséget, miközben alig változtatott a felhasználásén, így a szezon végi zárókészletet is magasabbra várják most. A globális termelés 733,5 millió tonna lehet még úgy is, hogy Ausztráliában tovább romlott a helyzet. Bár a várható végeredmény 30 millió tonnával maradhat el a 2017/18-as évitől, az előrejelzés szerint a felhasználás nem emelkedik, marad 745 millió tonnás szinten, és ez eredményezi a kiegyenlített, nyugodt piaci helyzetet.

Az európai adatok közül is csak a kukorica harmadik országból történő importja változott: most 21 millió tonnával számolnak, ami 3 millió tonnával több, mint a tavalyi volt. Ez azonban biztosítható lesz: csak Ukrajna 2018/19-ben 27 millió tonna kukoricát exportálhat (tavaly 18,5 millió tonna volt a kivitelük). Látjuk is már a piacokon, hogy az eddigi ukrán export folyamatos, és szinte minden hónapban újabb rekordot ér el. A havi 4,5 millió tonnás kiszállítási teljesítmény már tényként kezelhető.

A becslés ismételten megerősítette, hogy nem látható olyan tényező, ami a közeli időszakban a nyugodt, kiegyenlített piacot felboríthatja, és ebből fakadóan az árak emelkedésének a nemzetközi piacokon nincs túl sok esélye. A kőolaj árának csökkenése, az amerikai–kínai vámvita enyhülése és a dél-amerikai helyzet stabilizálódása inkább az árak csökkenésének irányába hat.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu