2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Piac

Lesz ez még jobb is, vagy gyorsan adjuk el?

Február vége, március eleje jellemzően a kitárolás időszaka az egész északi féltekén. Kezdődik a tavaszi munka, kell a pénz hozzá, plusz megjelenik a világpiacon a déli félteke új termése is. Ha az időjárás kedvezőtlenül érinti a brazilokat, az jó Európának, ha nem, akkor bármilyen is volt itt a tavalyi szezon, a déli félteke kínálata lejjebb nyomja az árakat.
 
 

Az elmúlt három hónap csendességét, mondhatni állóvizét kavarta fel az USDA becslése kb. két héttel ezelőtt, és hogy a hangulat ne lehessen nyugodt, a fizikai piacokon is előjöttek a vevők, akik meglepően alacsony árakon is tudtak szerződni. Hogy miért indult el ez a folyamat, és hova vezethet, arra a magyarázatot a déli féltekén találjuk meg: kedvezőbbé vált az időjárás, a terméscsökkenés réme elmúlt, és a piac „újragombolta” a helyzetet. Eközben a jelentős készletekkel rendelkező eladók agresszívabbakká váltak.

A tőzsdei jegyzések az elmúlt három hónap alatt szinte változatlanok voltak, csak az utóbbi két hétben estek nagyot. A mértéket mutatja a barchart.com ábrája is, ahol a színezett rész a párizsi malmi búza jegyése. A legnagyobb mértékű csökkenést a zöld vonallal jelzett USA-beli lágy búza (Chicago SRW) szenvedte el. A kukoricajegyzések sem Európában, sem Chicagóban nem mozdultak nagyot.

Adódik a kérdés, hogy a fenti folyamatok mennyire hatnak ránk? Úgy tűnik, már itthon is „helyzet van”, az árak már csökkentek idehaza is – kivéve a magas olajsavas napraforgóé, de az külön utat jár most. A búza és a kukorica exportja lassú, nincs olyan pörgés, mint amire szükség lenne. Volt február elején egy nagy roham, ami a szállítási kapacitások kihasználását is segítette, de most mintha elfogyott volna a lendület.

A határidős jegyzések és a fizikai piaci szerződésekről szóló információk alapján a búza ára a Fekete-tengeri térségben és Franciaországban egy hét alatt tonnánként 8-10 USD-ral lett alacsonyabb. Ez érint minket is. A tonnánkénti 2500-3000 forintos csökkenés a hazai lehetőségeket is rontja. A búzánál legalább van még esély a kivitelre, de ez nem igaz a kukoricára.

A kukorica konstancai jegyzése a jelentések alapján ismét 160 euró/t alá csökkent, és várhatóan ez még nem a vége.

Kérdéses az is, hogyan tudunk eljutni Konstancáig (mivel és mennyiért?). Bár messze még a szezon vége, az EU-n belüli szállítások korlátja már érződik. A vevők várják már az újtermésű brazil árut, a mostani előrejelzések alapján az ún. második termés jobb is lehet, mint az sejthető volt. A kivárás már nem tűnik jó taktikának, meg kell találni a raktárban eladatlanul váró termény helyét. Az árak emelkedésére csak az számítson, aki biztosan tudja, hogy rosszul alakul a tavaszi időjárás, és gyenge lesz az idei termés. Ha erre nem merünk fogadni, akkor inkább találjuk meg gyorsan a vevőt!

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu