Meglepő: hiába a sertéspestis, Kína takarmányigénye alig csökkent

Meglepő: hiába a sertéspestis, Kína takarmányigénye alig csökkent

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis megfelezte Kína sertésállományát,ez mégis a vártnál sokkakl kisebb mértékű csökkenést hozott a takarmánygabonák felhasználásában. Az egyéb állatifehérje-előállító ágazatokban, mint a baromfitemyésztés, tojástermelés vagy tógazdálkodás ugyanis megugrott a takarmány-felhasználás a termelés robbanásszerű bővülése miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kínában  a hozamok kis javulása mellett a gabonatermelés nagyjából állandó szintet tart. Az állami tartalékok lassacskán ürülnek ki, ezért a készletek még mindig jelentősek, írja az USDA legutóbbi jelentésében. Tavaly októberben Peking kimondta: takarmány-alapanyagból önellátóvá vált az ország, és a jövőben is az kíván maradni. Ehhez 110 millió hekáron akarja tartani a gabonafélék termőterületét, ami legalább 600 millió tonna gabona termelését teszi lehetővé. 2022-re szűk 67 millió hektáron intenzív gazdálkodást kívánnak folytatni. A stratégiai célkitűzés szerint a normál búza mellett az alacsony gluténtartalmú fajták, a kiváló minőségű rizs, a siló- és étkezési kukorica, valamint a magas olaj-, illetve fehérjetartalmú szója kifejlesztése is prioritást élvez.


A 2019/20-as gazdasági évben Kína egy százalékkal kevesebb (-5 millió tonna) takarmány-alapanyaggal rendelkezik, mint az előző évben. A takarmány iránti igényt azonban jelentősen csökkenti az, hogy a korábbi sertésállomány felét elveszítette az ország az afrikai sertéspestis miatt.

A sertéshús ára megduplázódott, a sertéshús-előállítás nyereségessége pedig a nyolcszorosára (!) nőtt

az USDA szerint. Ezért a megmaradt állományokban minden erejükkel fokozzák a kibocsátást a termelők, ennek legegyszerűbb módja, hogy súlyosabb sertésekkel jelennek meg a vágóhidakon. Elemzők a sertésállomány gyors növekedésére számítanak 2020-ban. Addigis a többi állattenyésztési ágazat többletteljesítménye hajtja a takarmánypiacot. A brojlercsirkétől kezdve a tojáson és halon át a tejig minden fehérjeforrásból nagyobb szükség van most Kínában. A leglendületesebben a csirkeelőállítás tudott felfutni: egy év alatt 15,5 százalékkkal nőtt a kibocsátás.

A baromfiágazat takarmányigényének növekedése 65-70 százalékban ellensúlyozza a sertéságazatból kieső keresletet.

Ha a többi ágazatot is hozzávessszük, akkor összességében alig csökkent Kína takarmányigénye. Peking egyébként támogatott felvásárlási árakon keresztül ösztönzi a gabonatermelést. A fő búzatermő régiókban az ún. harmadosztályú búza minimumárát tonnánként 95 ezer forintban határozta meg. Ez messze meghaladja a világpiaci árakat, és azt a célt szolgálja, hogy a kormányzat központi tartalékot képezzen a stratégiai gabonából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58