2019. december 7. szombat Ambrus

Hírek - Piac

Megtizedelte a termést az aszály Argentínában

Argentína és Brazília időjárása eltérően alakult a szezonban, az argentínok hosszan eltartó szárazsággal szembesültek. A várható betakarítási eredmények minden korábbi becslést alulmúlnak. A brazilok szerencsésebben jártak.
 
 

Brazíliában a végéhez közeledik a szójabetakarítás. 35 millió hektáron arathatják le a fehérjenövényt, várhatóan átlagosan 3,29 tonnát hektáronként, tehát összesen 115  millió tonnás termésre számítanak. A tavalyihoz mérten 1 százalékos növekedés mindenkori rekordot jelent az ország szójatermelésében.


A kukoricát 17,1 millió hektáron termelték, a betakarítás még javában zajlik. A jelenlegi adatok alapján 5,38 tonnás átlaghozamok várhatók, ami 4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi eredményhez mérten. Összeségében 92 millió tonárra számítanak a terményből a brazilok, ami 7 százalékos csökkkenést jelent 2017-hez képest. Közben elkezdődött a másodvetésű kukorica vetése is. Ahol a szóját követi a vetésforgóban, ott a megcsúszó betakarítási munkák nehezítik a vetőmag időbeli földbe kerülését, ami a várható hozam csökkennését vetíti előre a másodvetésű állományokban. Ezeket júniustól szeptemberig vágják majd Brazíliában.

Argentínában 5 millió hektárról 6,6 tonnás átlagtermést várnak kukoricából, ami a korábban jósoltnál kisebb, összesen 33 millió tonnás termést eredményezhet az országban. Bár a termőterület 2 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, a szárazság a termés ötödét elvitte, így 20 százalékkal maradhat el a végeredmény a 2017. évihez képest.

Szóját 17,5 millió hektáron vetettek, átlagtermése 27 százalékkal múlta alul a tavalyi évit, hektáronként 2,29 tonnát várnak. Az össztermés 40 millió tonna körül várható, ami 31 százalékos csökkenést jelent 2017-hez képest, és az USDA korábbi becsléseit is jelentősen alulmúlja.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu