2019. október 14. hétfő Helén

Hírek - Piac

Nagyon veszélyes lehet a meleg tél a betárolt gabonákra

Kedvez a gabonakártevők elszaporodásának az évszakhoz képest változékony, meleg és párás idő. A kártevők így rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek, rontva ezzel annak minőségét és megakadályozva a határidős szállításokat. A gázosítás segíthet, de jól kell megválasztani az időpontot, mert ha szermaradványok vannak az áruban, azt ugyanúgy visszautasíthatják, mintha kártevőkkel fertőzött lenne.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

December első felének meleg, párás időjárása kedvez a raktári gabonakártevőknek - húzza alá közleményében a Concordia Közraktár Zrt. A felszaporodott rovarállomány pedig akár a teljes készlet minőségét is ronthatja. Ráadásul, ha egyszer felszaporodtak a kártevő rovarok, már hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek ettől már nem pusztulnak el.

A problémát elsősorban gázosítással lehet kezelni, amelynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést – hangsúlyozta Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell - hangsúlyozza a vállalat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu