2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Piac

Nagyon veszélyes lehet a meleg tél a betárolt gabonákra

Kedvez a gabonakártevők elszaporodásának az évszakhoz képest változékony, meleg és párás idő. A kártevők így rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek, rontva ezzel annak minőségét és megakadályozva a határidős szállításokat. A gázosítás segíthet, de jól kell megválasztani az időpontot, mert ha szermaradványok vannak az áruban, azt ugyanúgy visszautasíthatják, mintha kártevőkkel fertőzött lenne.
 
 

December első felének meleg, párás időjárása kedvez a raktári gabonakártevőknek - húzza alá közleményében a Concordia Közraktár Zrt. A felszaporodott rovarállomány pedig akár a teljes készlet minőségét is ronthatja. Ráadásul, ha egyszer felszaporodtak a kártevő rovarok, már hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek ettől már nem pusztulnak el.

A problémát elsősorban gázosítással lehet kezelni, amelynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést – hangsúlyozta Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell - hangsúlyozza a vállalat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu