Óriási energiaültetvény épül Tengermelléken

agrarszektor.hu
Európa egyik legnagyobb energiaültetvényét telepítik a lengyel Tengermelléken: a biomasszát kapcsolt villamos- és hőenergia-termeléshez (kogeneráció), valamint papírgyártáshoz is felhasználják - írja az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az International Paper Kwidzyn papírgyár és a Green Wood Resources Poland vállalat beruházását Lengyelország északkeleti részében valósítják meg. A tervezett 25 ezer hektáros ültetvényből eddig csaknem ezer hektáron telepítettek hibrid nyárfát.

A beruházók ezt a növényt tartják ideális nyersanyagnak a természetkímélő, kogenerációs üzemanyag előállításához, de azt is kiemelik, hogy a földek minőségét is javítja. A rendkívül gyors növésű hibrid nyárfát három-négy év után már biomasszaként lehet felhasználni a helyi papírgyár erőművében, amelyet hozzáalakítanak az új üzemanyag felhasználásához. A becslések szerint ezer hektár energiaültetvényből 100 ezer tonna biomasszát lehet előállítani.

Az ültetvényen termesztett fát cellulóz előállítására is felhasználják, de a kutatások szerint erre csak a 8-9 éves nyárfák lesznek alkalmasak. Az International Paper a világ 24 országában üzemeltet papírgyárakat, közel 70 ezer embert alkalmaz. Lengyelországi leányvállalata a legnagyobb lengyel papírgyártó.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?