2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Piac

Pécs lesz az ország első bio-massza eredetű távhővel fűtött városa

Óriási biomassza-alapú fejlesztés készül Pécsett a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower Holding Zrt. jóvoltából.
 
 

Előreláthatóan 2012-ben lép működésbe az a 35 MW-os, szalmatüzelésű biomassza alapú erőmű Pécsett, mely 24 milliárd forintos keretből valósul meg, és amelynek köszönhetően a hagyományos gáztüzelésű blokkok tartalékká válnak.

Mivel a működtetéshez elengedhetetlen a szalma régión belül történő folyamatos beszerzése, ez újabb munkahelyeket teremt és többletjövedelmet is generál, a pécsiek fosszilis tüzelőanyag-importja pedig lecsökken. A cég az ellátásbiztonság érdekében hosszú távú szerződéseket kötött a helyi gazdákkal, az új erőmű így 150 embernek ad munkát a régióban.

A kazán működtetéséhez évente 240 000 tonna bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermék szükséges (tehát a gabonaszemek nem), ami a régióban keletkező mennyiségnek csak töredéke, tehát a blokk nem veszélyezteti más szalmafelhasználók, így az állattartók ellátását sem. 

Az erőművel becslések szerint mintegy 4.6 milliárd forint plusz jövedelem keletkezik nemzetgazdasági szinten, és az sem elhanyagolandó, hogy a blokk CO2-semeleges lesz, ami évente legkevesebb 85 000 tonnányi CO2-kibocsátásmegtakarítását jelent.

Így Pécs válhat az ország első, csaknem egészében zöld eredetű távhővel fűtött városává - számol be az alternativenergia.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!