2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Piac

Pécs lesz az ország első bio-massza eredetű távhővel fűtött városa

Óriási biomassza-alapú fejlesztés készül Pécsett a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower Holding Zrt. jóvoltából.
 
 

Előreláthatóan 2012-ben lép működésbe az a 35 MW-os, szalmatüzelésű biomassza alapú erőmű Pécsett, mely 24 milliárd forintos keretből valósul meg, és amelynek köszönhetően a hagyományos gáztüzelésű blokkok tartalékká válnak.

Mivel a működtetéshez elengedhetetlen a szalma régión belül történő folyamatos beszerzése, ez újabb munkahelyeket teremt és többletjövedelmet is generál, a pécsiek fosszilis tüzelőanyag-importja pedig lecsökken. A cég az ellátásbiztonság érdekében hosszú távú szerződéseket kötött a helyi gazdákkal, az új erőmű így 150 embernek ad munkát a régióban.

A kazán működtetéséhez évente 240 000 tonna bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermék szükséges (tehát a gabonaszemek nem), ami a régióban keletkező mennyiségnek csak töredéke, tehát a blokk nem veszélyezteti más szalmafelhasználók, így az állattartók ellátását sem. 

Az erőművel becslések szerint mintegy 4.6 milliárd forint plusz jövedelem keletkezik nemzetgazdasági szinten, és az sem elhanyagolandó, hogy a blokk CO2-semeleges lesz, ami évente legkevesebb 85 000 tonnányi CO2-kibocsátásmegtakarítását jelent.

Így Pécs válhat az ország első, csaknem egészében zöld eredetű távhővel fűtött városává - számol be az alternativenergia.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu