2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Piac

Szója: drasztikus drágulás jöhet!

Az USA-ban uralkodó szélsőséges tavaszi időjárás nemcsak a kukorica vetését késleltette, majd hiúsította meg, hanem a szójáét is, sőt, leginkább ezt érintette. A világ második legnagyobb szójatermelője csak a tervezett terület 40 százalékán volt képes földbe juttatni a babot.
 
 

A világ legnagyobb termelője, Brazília, ahol februárban még azon aggódtak, hogy a hirtelen beköszöntött aszály mennyire fogja visszavetni a végeredményt. Végül mégiscsak sikerült 124 millió tonnával új termelési rekordot felállítaniuk szójából. Ez 6 százalékos emelkedés a tavalyi év után. A hír felvillanyozta az állattartókat, de az Egyesült Államokból érkező áprilisi és májusi számok hatására már csak keseregni tudnak. Mint arról legutóbb az agrárszektor.hu beszámolt, idén az amerikai farmerek csak a tervezett terület mintegy 40 százalékán tudták befejezni a szója vetését. 

Az USA tavaly még 123,6 millió tonnás termésével tarolt, idén erre semmi esélye. Míg tavaly a kereskedelmi háború hatására a brazil termés Kína felé, míg az Egyesült Államoké Európa felé indult útnak, idén az arányok újrarendeződése várható. (A vámháború előtt az USA részesedése a teljes uniós behozatalban 25 százalék volt, ami tavaly 52 százalékra emelkedett.)

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Európa számára az ukrán termés bír még jelentőséggel. Az utóbbi években keleti szomszédunk rendre 4 millió tonna feletti mennyiségben állította elő ezt a fehérjenövényt, amihez egy picivel több, mint 2 millió hektárra volt szüksége. Nem túl biztató, hogy a tavaszi szárazság miatt idén május 24-ig csak 1,4 millió hektáron került földbe a bab. Az eddigi hozamok alapján így az ukrán termés is legalább egy millió tonnával kevesebb lesz. Ugyanekkor Oroszországban 1,9 millió hektáron, a tervezett terület 61%-án végeztek a munkákkal - ez a termés Európát nem érinti.

Az Európai Unióban a szójababtermelés a Stratégie Grains május végi becslése alapján 2,7 millió tonna lehet, ami megegyezne a tavalyival. A tavaszi szárazság leginkább Magyarországot és Romániát érintette.

A fentiek alapján látható, hogy a világ szójaáraira leginkább az USA-ban rendelkezésre álló bab mennyisége nyomja rá a bélyegét. Hogy ez mennyire jelentős, azt elegendő az alábbi ábrával érzékeltetni. Az árak néhány hete elszabadultak, azóta kissé visszakorrigáltak, de a terméskilátások alapján egy újabb felívelésnek van komoly esélye.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu