Szója: drasztikus drágulás jöhet!

agrarszektor.hu
Az USA-ban uralkodó szélsőséges tavaszi időjárás nemcsak a kukorica vetését késleltette, majd hiúsította meg, hanem a szójáét is, sőt, leginkább ezt érintette. A világ második legnagyobb szójatermelője csak a tervezett terület 40 százalékán volt képes földbe juttatni a babot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ legnagyobb termelője, Brazília, ahol februárban még azon aggódtak, hogy a hirtelen beköszöntött aszály mennyire fogja visszavetni a végeredményt. Végül mégiscsak sikerült 124 millió tonnával új termelési rekordot felállítaniuk szójából. Ez 6 százalékos emelkedés a tavalyi év után. A hír felvillanyozta az állattartókat, de az Egyesült Államokból érkező áprilisi és májusi számok hatására már csak keseregni tudnak. Mint arról legutóbb az agrárszektor.hu beszámolt, idén az amerikai farmerek csak a tervezett terület mintegy 40 százalékán tudták befejezni a szója vetését. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az USA tavaly még 123,6 millió tonnás termésével tarolt, idén erre semmi esélye. Míg tavaly a kereskedelmi háború hatására a brazil termés Kína felé, míg az Egyesült Államoké Európa felé indult útnak, idén az arányok újrarendeződése várható. (A vámháború előtt az USA részesedése a teljes uniós behozatalban 25 százalék volt, ami tavaly 52 százalékra emelkedett.)

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Európa számára az ukrán termés bír még jelentőséggel. Az utóbbi években keleti szomszédunk rendre 4 millió tonna feletti mennyiségben állította elő ezt a fehérjenövényt, amihez egy picivel több, mint 2 millió hektárra volt szüksége. Nem túl biztató, hogy a tavaszi szárazság miatt idén május 24-ig csak 1,4 millió hektáron került földbe a bab. Az eddigi hozamok alapján így az ukrán termés is legalább egy millió tonnával kevesebb lesz. Ugyanekkor Oroszországban 1,9 millió hektáron, a tervezett terület 61%-án végeztek a munkákkal - ez a termés Európát nem érinti.

Az Európai Unióban a szójababtermelés a Stratégie Grains május végi becslése alapján 2,7 millió tonna lehet, ami megegyezne a tavalyival. A tavaszi szárazság leginkább Magyarországot és Romániát érintette.

A fentiek alapján látható, hogy a világ szójaáraira leginkább az USA-ban rendelkezésre álló bab mennyisége nyomja rá a bélyegét. Hogy ez mennyire jelentős, azt elegendő az alábbi ábrával érzékeltetni. Az árak néhány hete elszabadultak, azóta kissé visszakorrigáltak, de a terméskilátások alapján egy újabb felívelésnek van komoly esélye.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31