2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Piac

Ukrajna is kedvet kapott a repcetermesztéshez: új rekordot állít be idén

Rekordnagyságú repceolajmennyiséget gyárthat Ukrajna a 2018/19-es gazdasági évben, ugyanis soha nem látott mértékben bővült a repcetermő területe. A kontinentális klímájú országban messze nem ez a legkedveltebb olajos kultúra, de figyelemre méltó az expanziója.
 
 

Októberben még cudarul festett az ukrán repceolajgyártás eredménye: hatéves mélypontra zuhant a mindössze 600 tonnás havi gyártási mennyiséggel. A 2018/19-es gazdasági év kezdetén azonban erős kezdést mutatott az iparág, idén ugyanis először lépte át a repce termőterülete az egymillió hektárt az országban. A növény gyenge áttelelési képessége miatt nem kedvelt a hideg telekkel rendelkező Ukrajnában. Az idei termésből mostanáig mintegy 125 ezer tonna repceolajat gyártottak, ami csaknem 57 százalékkal múlja felül a tavalyi év hasonló időszakának számait - jelentette az UkrAgroConsul. Ez máris nagyobb mennyiség, mint amennyi repceolaj tavaly egész évben készült az országban.

A szója idén 1,8 millió hektárt foglal el Ukrajnában, ami nagyjából 4 millió tonnás babtermést jelent. A mennyiség 70 százalékát - akárcsak mi, magyarok - feldolgozatlanul exportálják. Szójaolajból 2018 októberében bő 20 ezer tonnát sajtoltak, ami szintén 27 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos hónapjában mért termelési szintet, és ezzel újabb rekordot sikerült erre a hónapra ebből a növényi olajból is beállítani. A 2018/19-es gazdasági év első két hónapjában 35.700 tonna szójaolajat gyártottak, ami magasan a tavaly ilyenkor mért 27.300 tonna felett van. Mindez az egész gazdasági évre is magas számokat ígér. Tavaly összesen 200 ezer tonna szójaolaj készült az országban.

Ukrajnában a napraforgóolaj-gyártás az igazán nagy biznisz: évente mintegy 13 millió tonna napraforgómagot termelnek bő 6 millió hektáron (2,2 t/ha), amiből mintegy 6-6,3 millió tonnányi olajat sajtolnak - ez az összes növényiolaj-gyártás 95 százalékát teszi ki. A napraforgóolaj mintegy 85 százalékát exportálják, a legfőbb célpiacok sorrendben: India, Európa és Kína. Az ukrán napraforgóolaj uralja a világkereskedelem mintegy 54 százalékát. Ukrajna az utóbbi időben arra törekszik, hogy a szója és a repce egyre nagyobb hányadából is feldolgozott termék szülessen, hiszen olajosmag-feldolgozó kapacitása lehetővé tenné, hogy akár az ország teljes terméséből olajat préseljenek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu