Ukrajna is kedvet kapott a repcetermesztéshez: új rekordot állít be idén

agrarszektor.hu
Rekordnagyságú repceolajmennyiséget gyárthat Ukrajna a 2018/19-es gazdasági évben, ugyanis soha nem látott mértékben bővült a repcetermő területe. A kontinentális klímájú országban messze nem ez a legkedveltebb olajos kultúra, de figyelemre méltó az expanziója.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Októberben még cudarul festett az ukrán repceolajgyártás eredménye: hatéves mélypontra zuhant a mindössze 600 tonnás havi gyártási mennyiséggel. A 2018/19-es gazdasági év kezdetén azonban erős kezdést mutatott az iparág, idén ugyanis először lépte át a repce termőterülete az egymillió hektárt az országban. A növény gyenge áttelelési képessége miatt nem kedvelt a hideg telekkel rendelkező Ukrajnában. Az idei termésből mostanáig mintegy 125 ezer tonna repceolajat gyártottak, ami csaknem 57 százalékkal múlja felül a tavalyi év hasonló időszakának számait - jelentette az UkrAgroConsul. Ez máris nagyobb mennyiség, mint amennyi repceolaj tavaly egész évben készült az országban.

EZ IS ÉRDEKELHET
A szója idén 1,8 millió hektárt foglal el Ukrajnában, ami nagyjából 4 millió tonnás babtermést jelent. A mennyiség 70 százalékát - akárcsak mi, magyarok - feldolgozatlanul exportálják. Szójaolajból 2018 októberében bő 20 ezer tonnát sajtoltak, ami szintén 27 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos hónapjában mért termelési szintet, és ezzel újabb rekordot sikerült erre a hónapra ebből a növényi olajból is beállítani. A 2018/19-es gazdasági év első két hónapjában 35.700 tonna szójaolajat gyártottak, ami magasan a tavaly ilyenkor mért 27.300 tonna felett van. Mindez az egész gazdasági évre is magas számokat ígér. Tavaly összesen 200 ezer tonna szójaolaj készült az országban.

Ukrajnában a napraforgóolaj-gyártás az igazán nagy biznisz: évente mintegy 13 millió tonna napraforgómagot termelnek bő 6 millió hektáron (2,2 t/ha), amiből mintegy 6-6,3 millió tonnányi olajat sajtolnak - ez az összes növényiolaj-gyártás 95 százalékát teszi ki. A napraforgóolaj mintegy 85 százalékát exportálják, a legfőbb célpiacok sorrendben: India, Európa és Kína. Az ukrán napraforgóolaj uralja a világkereskedelem mintegy 54 százalékát. Ukrajna az utóbbi időben arra törekszik, hogy a szója és a repce egyre nagyobb hányadából is feldolgozott termék szülessen, hiszen olajosmag-feldolgozó kapacitása lehetővé tenné, hogy akár az ország teljes terméséből olajat préseljenek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?