Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar termelőt érinthet

Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar termelőt érinthet

agrarszektor.hu
Megváltozott a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának részletes feltételeiről szóló rendelet. A módosítás értelmében számos esetben csökkent az az értékhatár, amelyet meghaladó támogatásokról közzététel céljából adatot kell szolgáltatni, de változott a a tudástranszfer és a tájékoztatási tevékenység végzésének támogatására vonatkozó rész is.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Változtak a közösségi agrármarketing támogatások felhasználására vonatkozó szabályok - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Mint írták az Agrárminisztérium módosította az ezek részletes feltételeiről szóló 59/2016. (IX. 14.) FM rendeletet. A rendeletmódosítás főként az új Közös Agrárpolitika (KAP) elemeinek technikai jellegű átvezetéséből adódik, de emellett az alábbi fontosabb változásokat is tartalmazza. Mezőgazdasági termékkel kapcsolatos promóciós intézkedések esetén ugyanis:

  • támogatható költségként elszámolhatók kis- és középvállalkozásnak minősülő kedvezményezett esetén verseny, kereskedelmi vásár és kiállítás szervezésével és az azon való részvétellel kapcsolatos költségelemek közül az utazási költségek mellett a megjelenített termékek szállításának költsége is;
  • jelképes díjanként, versenydíjanként és győztesenként legfeljebb 1000 eurónak megfelelő forintösszegű elszámolható díj mértéke legfeljebb 3000 eurónak megfelelő forintösszeg értékre nőtt;
  • az elsődleges mezőgazdasági termeléssel foglalkozó kedvezményezettek esetében a 60 000 euróról 10 000 eurónak megfelelő forintösszegre csökkent, míg a mezőgazdasági termékek feldolgozásával vagy mezőgazdasági termékek forgalmazásával foglalkozó, az erdészeti ágazatban működő vagy az EUMSz 42. cikkének hatályán kívül eső tevékenységet folytató kedvezményezettek esetében a 500 000 euróról 100 000 eurónak megfelelő forintösszegre csökkent az az értékhatár, amelyet meghaladó támogatásokról a támogatás nyújtó szervezet (AMC) közzététel céljából adatot szolgáltat a Támogatásokat Vizsgáló Iroda, mint az állami támogatások európai uniós versenyszempontú vizsgálatáért felelős szervezet részére.

Módosult továbbá a tudástranszfer és a tájékoztatási tevékenység végzésének támogatására vonatkozó rész, ami kiegészült az innováció előmozdítása érdekében végzett tevékenységgel. A rendelet előírja, hogy a támogatott intézkedéseknek összhangban kell lenniük a mezőgazdasági ismeretek és innovációk rendszerével (AKIS), melynek leírása a magyar Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervben található.

A továbbiakban a tanácsadási szolgáltatás nyújtásának támogatására az irányadó közösségi jogszabály a 2021/2115 európai parlamenti és tanácsi rendelet. Az egységes szerkezetbe foglalt hatályos rendelet az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02