Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar termelőt érinthet

Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar termelőt érinthet

agrarszektor.hu
Megváltozott a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának részletes feltételeiről szóló rendelet. A módosítás értelmében számos esetben csökkent az az értékhatár, amelyet meghaladó támogatásokról közzététel céljából adatot kell szolgáltatni, de változott a a tudástranszfer és a tájékoztatási tevékenység végzésének támogatására vonatkozó rész is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Változtak a közösségi agrármarketing támogatások felhasználására vonatkozó szabályok - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Mint írták az Agrárminisztérium módosította az ezek részletes feltételeiről szóló 59/2016. (IX. 14.) FM rendeletet. A rendeletmódosítás főként az új Közös Agrárpolitika (KAP) elemeinek technikai jellegű átvezetéséből adódik, de emellett az alábbi fontosabb változásokat is tartalmazza. Mezőgazdasági termékkel kapcsolatos promóciós intézkedések esetén ugyanis:

  • támogatható költségként elszámolhatók kis- és középvállalkozásnak minősülő kedvezményezett esetén verseny, kereskedelmi vásár és kiállítás szervezésével és az azon való részvétellel kapcsolatos költségelemek közül az utazási költségek mellett a megjelenített termékek szállításának költsége is;
  • jelképes díjanként, versenydíjanként és győztesenként legfeljebb 1000 eurónak megfelelő forintösszegű elszámolható díj mértéke legfeljebb 3000 eurónak megfelelő forintösszeg értékre nőtt;
  • az elsődleges mezőgazdasági termeléssel foglalkozó kedvezményezettek esetében a 60 000 euróról 10 000 eurónak megfelelő forintösszegre csökkent, míg a mezőgazdasági termékek feldolgozásával vagy mezőgazdasági termékek forgalmazásával foglalkozó, az erdészeti ágazatban működő vagy az EUMSz 42. cikkének hatályán kívül eső tevékenységet folytató kedvezményezettek esetében a 500 000 euróról 100 000 eurónak megfelelő forintösszegre csökkent az az értékhatár, amelyet meghaladó támogatásokról a támogatás nyújtó szervezet (AMC) közzététel céljából adatot szolgáltat a Támogatásokat Vizsgáló Iroda, mint az állami támogatások európai uniós versenyszempontú vizsgálatáért felelős szervezet részére.

Módosult továbbá a tudástranszfer és a tájékoztatási tevékenység végzésének támogatására vonatkozó rész, ami kiegészült az innováció előmozdítása érdekében végzett tevékenységgel. A rendelet előírja, hogy a támogatott intézkedéseknek összhangban kell lenniük a mezőgazdasági ismeretek és innovációk rendszerével (AKIS), melynek leírása a magyar Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervben található.

A továbbiakban a tanácsadási szolgáltatás nyújtásának támogatására az irányadó közösségi jogszabály a 2021/2115 európai parlamenti és tanácsi rendelet. Az egységes szerkezetbe foglalt hatályos rendelet az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?