Mit érdemes termelni? Egyetemi kutatók is ezt kérdik

agrarszektor.hu
Az egyre emelkedő műtrágya árak miatt szinte verseny alakult ki az USA-ban a három legfontosabb termény - szója, kukorica, búza - között a vetésterületekért. Egyetemi kutatók próbálják kideríteni, mit lenne érdemes termelni.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Purdue Egyetem kutatása szerint egyértelműen a kukorica lett a nyári terményár-rally győztese, különösen azokon a területeken, ahol más növényekkel felváltva vetették, és így nagyobb terméshozamot produkált.

A magas terméshozamú földdel rendelkező gazdák, amennyiben kukoricát termelnek rajta, holdanként 926 dolláros jövedelemmel számolhatnak, ezzel szemben a szójatermelők harmadával, míg a búzatermelők 57 százalékkal kevesebbel kell, hogy beérjék.

A profitért folyó versenyt azonban tovább élezik az emelkedő műtrágya árak: az USDA adatai szerint április óta ugyanis 41 százalékkal drágult az ammónia ára.

A műtrágyázás, egyéb növényvédőszerek, vagy a vetőmag árát is számításba véve a kukorica előnye a szójával szemben már csak 9 százalékos, profitabilitás szempontjából, különösen jó minőségű talajok esetén, míg átlagos talaminőségnél már csak 3 százalékos - állítják az egyetem kutatói.

Az egyetem agrárszakának vezetője szerint hiába emelkednek tavasz óta a terményárak, a gazdálkodók termeléssel kapcsolatos költségei is nőttek, különösen a műtrágyáé, melynek piaca 2007 óta igen volatilis.

A világ legnagyobb műtrágya gyártója, a PotashCorp hétfőn közölte, hogy mindhárom terméktípusa - nitrogén, foszfor és kálium alapú - esetében áremelkedésre lehet számítani, habár a kálium-alapú termékek esetében csak marginális drágulás várható.

A drágulás okai között elsősorban az észak-amerikai műtrágya termelők készleteinek jelentős megcsappanása szerepel, mivel a gazdálkodók a terményárak szárnyalása láttán növelték keresletüket.

A tanulmány készítői szerint a tavaszi vetési időszakig igen erős lesz a verseny a vetésterületért a három termény között, mivel búza, kukorica és szója esetében is fogytán vannak a készletek, köszönhetően a válságból való kilábalás eredményeként megugró keresletnek, valamint az orosz exportkorlátozásnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?