Dioxin botrány: hasznot húzhat a hazai sertéságazat

agrarszektor.hu
A németországi sertéshús, illetve húskészítmények felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozása esélyt adhat a hazai sertéstartók gondjainak enyhítésére - vélik az ágazat szakmai szervezetei.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Támogatja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezete, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége, valamint a Magyar Sertéstartók Szövetsége (Sertésszövetség, MSSZ) azt, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter átmenetileg korlátozta a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús és húskészítmények, valamint az élő sertés felhasználását és forgalmazását - közölte az MTI.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége együttes állásfoglalásukban arra kérik a magyar kormányt, hogy a dioxinnal, illetve valamennyi az egészségre ártalmas anyaggal szennyezett élelmiszer behozatalát minden lehetséges eszközzel akadályozza meg. Alapvető közös érdek ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetet a magyar sertéságazat megerősítésére lehessen felhasználni - áll a közleményben.

Sákán Antal, az MSSZ elnöke a közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság érvényt tud szerezni a miniszteri utasításnak, úgy a magyar húsipar a magyar sertéstartókkal összefogva, magyar alapanyagot dolgozhat fel jövőben. A Vidékfejlesztési Minisztérium mostani lépésével pedig megkezdődhet a hazai sertéstartók problémáinak orvoslása - tartalmazza a közlemény.

Az MSSZ véleménye szerint a mostani harmadik nyugat-európai dioxinbotrány miatt adott esetben indokolt lehet a korlátozó intézkedés határidejének meghosszabbítása is.

A vidékfejlesztési miniszter szerdán rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát, továbbá a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el, február 28-ig.

A minisztériumi tájékoztatás ugyanakkor jelezte, hogy az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény. Ennek ellenére a miniszter - összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával - teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?