Mitől drágul a gyapjú?

agrarszektor.hu
A nyersanyagok piacán szinte minden drágul, a búzától a gyapotig, a kakaótól a napraforgóig. Nincs ez másként a gyapjúval sem, mely esetében a húsipar és a ruházati ipar is tülekedik a meglehetősen szerény birkakínálat után.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly októberig nem drágult különösebben a gyapjú, azóta azonban ez a nyersanyag is felvette a versenyt az áremelkedésben, miután a legnagyobb exportőrnek számító Ausztráliában harmadával, kilogrammonként 12 ausztrál dollárra, öt éves csúcsra emelkedett a gyapjú ára.

Ausztrália egyik legnagyobb pénzintézetének számító National Australia Bank (NAB) elemzése szerint a gyapot áremelkedése mára meghaladja a szélesebb agrártermékkör drágulását, és valószínűleg idén nem is következik be korrekció, nem csak a helyettesítő termékek - így a gyapot - áremelkedése miatt, de a juhtenyésztésben kiéleződő verseny miatt is.

A gyapot ára nem csak New Yorkban, de a legnagyobb termelőnek számító kínai Zhengzhou árutőzsdén is a limitet meghaladó mértékben nőtt.

Egyre kevesebb a juh

A gyapjú árának emelkedése mögött az egyre kevesebb számú juh áll: Ausztráliában és Új-Zélandon sem tett ugyanis jót az állattenyésztésnek a kedvezőtlen időjárás.
Hivatalos adatok szerint Új-Zélandon tavaly 10 százalékkal csökkent a birkaállomány, miután az őszi viharok számos állat halálát okozták. Gyors állományjavulásra nem sok esélyt látnak az elemzők, mivel a válság után ismét emelkedik a hús iránti kereslet, ami az állatok levágására ösztönzi a gazdákat.

A NAB elemzői szerint legalább egy évig még folytatódni fog az állománycsökkenés, amely mind a birkahús, mind a gyapjú árát magasan tartja.

Az ausztrál készletek iránti versenyt csak fokozza, hogy számos másik exportáló országban, így Uruguayban is csökkent a termelés, míg Dél-Afrikában egy gomba okozta betegség vitt el jelentős állatállományt.

Az ausztrál gyapjúexport nagyjából 70 százaléka Kínába kerül, idén azonban még nagyobb igényt támaszthat az ázsiai ország az ausztrál nyersanyag iránt, miután a dél-afrikai szállítmányokat feketelistára helyezte az ország. Emellett az olasz felvásárlók újbóli megjelenése is további nyomást helyez a piacra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?