Szerbia eltöröné a GMO-tilalmat

agrarszektor.hu
A genetikailag módosított élelmiszerek termelésére és fogalmazására vonatkozó teljes tilalom feloldására készül Szerbia a Napi Gazdaság írása szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A WTO szabályai szerint nem lehet betiltani olyan cikkek importját, melyek veszélyes volta nem bizonyított, ezzel szemben az Unióban a GMO termékek behozatalát szigorú szabályokhoz kötik. Behozatali engedéllyel megközelítőleg 50 ilyen termék rendelkezik jelenleg, de csak kettő termesztése engedélyezett az Unió területén, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek esetén pedig kötelező feltüntetni a 0,9 százalékot meghaladó GMO-tartalmat.

A WTO szabályzat csak egyes termékek ideiglenes importtilalmát engedélyezik, melyet fel kell oldani záros határidőn belül, amennyiben nincsen káros voltára egyértelmű tudományos bizonyíték. A GMO növények esetében ilyen bizonyíték nem létezik. A belgrádi kiskereskedelmi minisztérium szerint a WTO 157 tagországa ugyan eltérően vélekedik a GMO-tilalomról, a szerbhez hasonló teljes tiltás sehol nincs érvényben. S bár a WTO előírások nem rendelkeznek a termesztésről, egyelőre nem tudni a készülő törvénymódosítás ezen a téren is engedékenyebbnek bizonyul-e majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?