Uniós agrárpénzek: drasztikus egyszerűsítés kellene

agrarszektor.hu
A Közös Agrárpolitika teljes egyszerűsítése lenne a legjobb megoldás gazdálkodói szempontból ágazati szakértők szerint. A legnagyobb probléma az, hogy nagyon sok embernek kell adni a támogatásból, és sokkal jobb lenne a rendszer "szociális háló" nélkül. A támogatást nem azoknak a gazdálkodóknak kellene kapnia, akik nem értenek a mezőgazdasághoz - hangzott el a Portfolio Nyugat-magyarországi Agrárfórumán Pápán.

A KAP rendszerének egyszerűsítésében látja a megoldást Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Jó lenne, ha egyszerűbben lehetne hozzáférni a támogatásokhoz, és ha könnyebb lenne a végrehajtás. A 38 százalék támogatás, ami jelenleg a mezőgazdaságnak jut, nem kevés, de EU-s viszonylatban nézve elenyésző. Érdemes lenne limitálni, hogy egy országnak mennyit kell befizetnie, jó lenne egy minimum és egy maximum a társfinanszírozásban, mert jelenleg ez versenyhelyzetet eredményez a tagállamok között - tette hozzá.

Gőgös Zoltán MSZP elnökhelyettes úgy gondolja, fel kellene mérni minden esetben, hogy melyik az a szereplői kör aki megkapja a támogatást. Hozzátette, mivel az angolok nettó befizetők a KAP-ban, azzal, hogy ők kilépnek az Európai Unióból, csökkeni fog a mezőgazdaságra fordított pénz.

Jelenleg a Európai Unióban a miniszterelnökök döntenek arról, hogy mennyi pénz van a mezőgazdaságban, és nem a mezőgazdasági emberek.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy ugyanazok az elvek érvényesek mindegyik tagállamban. A bizottság és sok tagállam erőlteti a kockázatelemzést, és az ehhez kapcsolódó támogatási formákat, pedig nem feltétlenül ezekben van a megoldás. Kérdés, hogy jó-e az Magyarországnak, ahogy a jelenlegi támogatási rendszer felépül - mondta Papp Gergely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese.

Kis Miklós Zsolt, Gőgös Zoltán, Papp Gergely

Gőgös Zoltán szerint jelenleg nem működik jól a kárenyhítési rendszerünk, mert van aki évek óta csak befizet, de nem lát a pénzéből semmit. Kis Miklós Zsolt hozzátette, hogy a rendszernek a szolidarításon kell alapulnia, mert ha nem történik kár valakinél, akkor értelemszerűen nem is kap pénzt.

Szentpétery Szabolcs Félix gazdálkodó, a BHV Mg. Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ha a termelőknél maradna a támogatás az lenne a legjobb. Az a baj, hogy nagyon sok embernek kell adni a támogatásból, és a támogatást nem azok a gazdálkodók kapják, akik értenek a mezőgazdasághoz. Tisztulnia kellene a gazdálkodói társadalomnak, de ez a támogatási rendszer fent tartja ezt. Magyarország sajnos nem tud versenyezni a nyugat-európai országokkal, érdemes lenne az unió határain túl is kitekinteni, hogy ott hogyan csinálják támogatások nélkül. A legnagyobb baj az, hogy amit támogatásként itthon megkapunk az mind tovább folyik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?