Uniós agrárpénzek: drasztikus egyszerűsítés kellene

agrarszektor.hu
A Közös Agrárpolitika teljes egyszerűsítése lenne a legjobb megoldás gazdálkodói szempontból ágazati szakértők szerint. A legnagyobb probléma az, hogy nagyon sok embernek kell adni a támogatásból, és sokkal jobb lenne a rendszer "szociális háló" nélkül. A támogatást nem azoknak a gazdálkodóknak kellene kapnia, akik nem értenek a mezőgazdasághoz - hangzott el a Portfolio Nyugat-magyarországi Agrárfórumán Pápán.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A KAP rendszerének egyszerűsítésében látja a megoldást Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Jó lenne, ha egyszerűbben lehetne hozzáférni a támogatásokhoz, és ha könnyebb lenne a végrehajtás. A 38 százalék támogatás, ami jelenleg a mezőgazdaságnak jut, nem kevés, de EU-s viszonylatban nézve elenyésző. Érdemes lenne limitálni, hogy egy országnak mennyit kell befizetnie, jó lenne egy minimum és egy maximum a társfinanszírozásban, mert jelenleg ez versenyhelyzetet eredményez a tagállamok között - tette hozzá.

Gőgös Zoltán MSZP elnökhelyettes úgy gondolja, fel kellene mérni minden esetben, hogy melyik az a szereplői kör aki megkapja a támogatást. Hozzátette, mivel az angolok nettó befizetők a KAP-ban, azzal, hogy ők kilépnek az Európai Unióból, csökkeni fog a mezőgazdaságra fordított pénz.

Jelenleg a Európai Unióban a miniszterelnökök döntenek arról, hogy mennyi pénz van a mezőgazdaságban, és nem a mezőgazdasági emberek.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy ugyanazok az elvek érvényesek mindegyik tagállamban. A bizottság és sok tagállam erőlteti a kockázatelemzést, és az ehhez kapcsolódó támogatási formákat, pedig nem feltétlenül ezekben van a megoldás. Kérdés, hogy jó-e az Magyarországnak, ahogy a jelenlegi támogatási rendszer felépül - mondta Papp Gergely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese.

Kis Miklós Zsolt, Gőgös Zoltán, Papp Gergely

Gőgös Zoltán szerint jelenleg nem működik jól a kárenyhítési rendszerünk, mert van aki évek óta csak befizet, de nem lát a pénzéből semmit. Kis Miklós Zsolt hozzátette, hogy a rendszernek a szolidarításon kell alapulnia, mert ha nem történik kár valakinél, akkor értelemszerűen nem is kap pénzt.

Szentpétery Szabolcs Félix gazdálkodó, a BHV Mg. Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ha a termelőknél maradna a támogatás az lenne a legjobb. Az a baj, hogy nagyon sok embernek kell adni a támogatásból, és a támogatást nem azok a gazdálkodók kapják, akik értenek a mezőgazdasághoz. Tisztulnia kellene a gazdálkodói társadalomnak, de ez a támogatási rendszer fent tartja ezt. Magyarország sajnos nem tud versenyezni a nyugat-európai országokkal, érdemes lenne az unió határain túl is kitekinteni, hogy ott hogyan csinálják támogatások nélkül. A legnagyobb baj az, hogy amit támogatásként itthon megkapunk az mind tovább folyik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34