Több profitra számítanak az állattartók

agrarszektor.hu
Tavaly a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások közel 70 százaléka hajtott végre beruházást, és az előző évhez képest jelentősen nőtt azok aránya (60 százalék), akik technológiai fejlesztést terveznek a következő 12 hónapban - derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből. A bank szakértői szerint az igazi beruházási boom azonban csak 2018-2019-re várható, mivel jelenleg a kiértékelése zajlik azoknak a pályázatoknak, amelyekre a gazdák a leginkább támaszkodnak fejlesztéseik során.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar gazdák hangulatát, várakozásait 2015 óta mérő index jelenleg plusz öt ponton áll, ami a tavalyihoz képest három pontos emelkedés. Ez alapján az agrárszektorban összességében enyhe, de növekvő optimizmus tapasztalható.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A pozitív várakozások leginkább a beruházási kedv növekedésében mutatkoznak meg.

Míg 2015-ben a mezőgazdasági kkv-k fele hajtott végre beruházást, addig 2016-ban ez az arány közel 70 százalékra nőtt.

A három részből összetevődő index egyik eleme, a beruházási részindex, amely a fejlesztések összértékének előző évihez viszonyított alakulását, a kapacitásnövelést és a technológiai fejlesztéseket mutatja meg, 11 ponttal plusz 19 pontra nőtt, ezzel ez a legjelentősebb elmozdulás az előző évi eredményekhez képest. A tavalyi növekedést főként a növénytermesztéshez kapcsolódó beruházások hajtották, ezen belül is a 300 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók fejlesztettek többet.

Idén tovább nőhetnek a beruházások, ugyanis a tavalyi 23 százalék után, a cégek 35 százalékra tervezik növelni beruházásaik összértékét, mégpedig átlagosan a duplájára. Különösen magas, 60 százalék a technológiai fejlesztést tervezők aránya. A korszerűsítést tervezők körében a leggyakoribb cél, 82 százalék a mezőgazdasági gépvásárlás, ezt követi a mezőgazdasági épületek felújítása 35 százalékkal, az új technológiai eljárás bevezetése 24 százalékkal és az energiahatékonysági beruházás 22 százalékkal.

A hatékonysághoz, költségcsökkentéshez hozzájáruló fejlesztés lehet például egy jövedelmezőbb összetételű vetésszerkezet kialakítása, precíziós gazdálkodást segítő géppark összeállítása, vagy állattartók esetén a kedvezőbb technológiai feltételek kialakítása.

Jelenleg a Vidékfejlesztési és a GINOP pályázatok kiértékelése és a hiánypótlás zajlik, ami mintegy 30 ezer pályázatot jelent, így az igazi beruházási boom a következő évekre, 2018-2019-re várható. A kivitelező kapacitások terén jelentkezhetnek majd nehézségek ezeknek a beruházásoknak az egyidejű megvalósításában

 - mondta Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

Egyre jobbak a kilátások az agrárfinanszírozásban

Az ágazat finanszírozási szerkezetében egyre növekvő szerepet kapnak a banki termékek. Tavaly óta 10 százalékponttal nőtt a bankhitel és a pénzügyi lízing szerepe mind a működésfinanszírozás, mind a beruházás-finanszírozás terén. Jelenleg a saját forrás aránya körülbelül 55 százalék, a banki termékeké a működésfinanszírozásban 17 százalék, a beruházások esetében pedig 26 százalék.

Több profitra számítanak az állattartók

Az Agrár Gazdasági Index siker részindexe, amely a nettó árbevétel alakulását, valamint a hatékonysággal kapcsolatos várakozásokat tükrözi, kis mértékben, 2 ponttal növekedett tavaly óta. Az árbevételt és a profitot illetően a cégek fele stagnálást vár, egynegyede pedig növekedést. Az állattartók ennél jóval bizakodóbbak: náluk 40% a növekedésre számítók aránya - ennek hátterében nagyrészt a sertéshús és a tej árának növekedése, illetve stabilizálódása áll a Budapest Bank szakértője szerint. A hatékonyságot illetően ugyanakkor továbbra is van hová fejlődni, hiszen ezen a téren csak a cégek 28%-a számít javulásra.

Az értékesítési árak alakulását és az értékesítésben jelentkező kihívásokat tükröző kereslet részindex enyhén csökkent, értéke jelenleg mínusz öt. A kereslettel kapcsolatban a legoptimistábbak az állattartók és az 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező gazdaságok.

Ami továbbra is komoly kihívást jelent az agrárium számára, az a munkaerőhiány. A megkérdezett vállalkozások 74 százaléka leginkább a betanított munkaerőt hiányolja, de 71 százalékuk szerint a középfokú végzettségű és 42 százalék szerint a felsőfokú végzettségű szakemberekből sincs elég. Ezen a problémán a cégek nagy része maga is igyekszik segíteni, például gyakorlati helyek biztosításával diákok számára, vagy képzések támogatásával, esetleg saját képzés indításával.

A Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéről
A Budapest Bank megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k várakozásait. Az Agrár Gazdasági Index értékét az eredményektől függően mínusz 100 és plusz 100 között állapítják meg, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja. A kutatás során az agrárvállalkozások pénzügyi várakozásait, beruházásaik alakulását, a piaci környezet megítélését, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és finanszírozási lehetőségeiket vizsgálják. Az országosan reprezentatív kutatás 50 millió forint árbevétel feletti mezőgazdasági vállalkozások megkérdezésével készül, 400-as mintán. A legutolsó felmérés 2017. május 11. és június 1. között készült.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?