Elszámolási vita a Kall Ingredients Kft.-nél

agrarszektor.hu
Felszámolást kezdeményeztek a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. ellen - írja az Index. A társaságban 6 százalékkal részesedik a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. Egy kivitelező több mint félmilliárd forintot követel a Kall Ingredientstől, amely azonban nem ismeri el a tartozást. A tiszapüspöki beruházás összértéke 45 milliárd forint, az ezzel kapcsolatos szerződéseket teljesítették, a kivitelező félmilliárdos követelését viszont megalapozatlannak tartják. A felszámolás kezdeményezésének - amely általában egy-egy elszámolási vita következő lépése - nincs jogkövetkezménye, arról a bíróság dönt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Épduferr Zrt. nevű dunaújvárosi építőipari cég felszámolási kérelmet nyújtott be a Kall Ingredients Kft. ellen - írja az üggyel kapcsolatos dokumentumokra hivatkozva az Index. Az Épduferr tervezte és építette a tiszapüspöki gabonafeldolgozó egyik malomüzemét.

A kivitelező egy 125 millió forintos és egy 1,3 millió eurós (408 millió forintos) számla kifizetését követeli, vagyis több mint 530 millió forint kiegyenlítésére tart igényt. A beruházás díját késedelmi kamatokkal együtt február közepéig kellett volna teljesítenie Mészárosék cégének, de a kivitelező szerint ez nem történt meg. A Kall Ingredients március 20-án fizetési felszólítást kapott, a számlákat azonban visszaküldte anélkül, hogy érdemben vitatta volna azokat. Az építőipari cég ezután döntött úgy, hogy bírósághoz fordul.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Kall Ingredients az Indexnek elmondta, hogy a gabonafeldolgozó felépítésével kapcsolatos, több milliárd forint értékű szerződéseket időben teljesítették. Az Épduferrt is kifizették, a cég viszont az elszámolás során több számlát is benyújtott még a pótmunkákkal kapcsolatban, és erről az összegről van szó a bírósági kérelemben is. A Kall Ingredients e követelések jogosságát vitatja, ezért küldte vissza a számlákat és tagadta meg a fizetést. Ugyanakkor van olyan munka, amelyet a Kall Ingredients elismer, de erről az Épduferr nem állított még ki számlát, így azt nem is tudják kifizetni. A tiszapüspöki cég szerint a felszámolási kérelem megalapozatlan, ezt viszont a bíróságnak még nem lehetett ideje megvizsgálni, mert azt csak a napokban adta be az Épduferr.

A Kall Ingredients 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással valósította meg észak-alföldi gabonafeldolgozóját, ahol éi félmillió tonna kukoricából izocukrot állítanak elő. A cégben a Mészáros Lőrinc cégbirodalmát összefésülő Opus Global Nyrt. korábban 6 százalékos részesedést vásárolt, amelyet később 30 százalékra terveznek növelni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02