2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Elszámolási vita a Kall Ingredients Kft.-nél

agrarszektor.hu
Felszámolást kezdeményeztek a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. ellen - írja az Index. A társaságban 6 százalékkal részesedik a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. Egy kivitelező több mint félmilliárd forintot követel a Kall Ingredientstől, amely azonban nem ismeri el a tartozást. A tiszapüspöki beruházás összértéke 45 milliárd forint, az ezzel kapcsolatos szerződéseket teljesítették, a kivitelező félmilliárdos követelését viszont megalapozatlannak tartják. A felszámolás kezdeményezésének - amely általában egy-egy elszámolási vita következő lépése - nincs jogkövetkezménye, arról a bíróság dönt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Épduferr Zrt. nevű dunaújvárosi építőipari cég felszámolási kérelmet nyújtott be a Kall Ingredients Kft. ellen - írja az üggyel kapcsolatos dokumentumokra hivatkozva az Index. Az Épduferr tervezte és építette a tiszapüspöki gabonafeldolgozó egyik malomüzemét.

A kivitelező egy 125 millió forintos és egy 1,3 millió eurós (408 millió forintos) számla kifizetését követeli, vagyis több mint 530 millió forint kiegyenlítésére tart igényt. A beruházás díját késedelmi kamatokkal együtt február közepéig kellett volna teljesítenie Mészárosék cégének, de a kivitelező szerint ez nem történt meg. A Kall Ingredients március 20-án fizetési felszólítást kapott, a számlákat azonban visszaküldte anélkül, hogy érdemben vitatta volna azokat. Az építőipari cég ezután döntött úgy, hogy bírósághoz fordul.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Kall Ingredients az Indexnek elmondta, hogy a gabonafeldolgozó felépítésével kapcsolatos, több milliárd forint értékű szerződéseket időben teljesítették. Az Épduferrt is kifizették, a cég viszont az elszámolás során több számlát is benyújtott még a pótmunkákkal kapcsolatban, és erről az összegről van szó a bírósági kérelemben is. A Kall Ingredients e követelések jogosságát vitatja, ezért küldte vissza a számlákat és tagadta meg a fizetést. Ugyanakkor van olyan munka, amelyet a Kall Ingredients elismer, de erről az Épduferr nem állított még ki számlát, így azt nem is tudják kifizetni. A tiszapüspöki cég szerint a felszámolási kérelem megalapozatlan, ezt viszont a bíróságnak még nem lehetett ideje megvizsgálni, mert azt csak a napokban adta be az Épduferr.

A Kall Ingredients 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással valósította meg észak-alföldi gabonafeldolgozóját, ahol éi félmillió tonna kukoricából izocukrot állítanak elő. A cégben a Mészáros Lőrinc cégbirodalmát összefésülő Opus Global Nyrt. korábban 6 százalékos részesedést vásárolt, amelyet később 30 százalékra terveznek növelni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31